BRA flygtrafik har legat nere helt sedan den 6 april och flygbolaget befinner sig under rekonstruktion i ett försök att få företaget i ett tillräckligt bra ekonomiskt skick för att kunna börja flyga igen. Alternativet är konkurs.
– Vi planlägger fortsatt för start igen i slutet på september, säger Gier Stormorken.
Hård konkurrens
Flygexperten Jan Ohlsson tror dock att bolaget kommer att få det tufft:
– De möter en konkurrens där andra snott åt sig delar av marknaden. Flygbolaget Air Leap är ett sådant exempel. Det är naturligtvis bra för passagerarna, men kan bli tufft för BRA.
Air Leap har också också börjat använda sig av BRA:s konkurrensfördel: att utgå från Bromma med en del av sina flygningar. Både Bromma-Malmö och Bromma-Göteborg finns i deras turlista. Air Leap ska dessutom använda sig av plan som tidigare nyttjas av BRA, ATR72-500 med plats för 72 passagerare.
Den nu pågående rekonstruktionen av BRA blir en smäll för de passagerare med bokade biljetter som vill ha sina pengar tillbaka. Enligt det ackordsförslag som skickats ut, men ännu inte är godkänt, skrivs företagets skulder ned med 75 procent. Det betyder att den som vill ha pengar tillbaka på sina inköpta biljetter bara får 25 procent, alternativt att använda sina biljetter vid ett senare tillfälle.
– Rekonstruktionen går vidare som planerat, säger Gier Stormorken, som tror att planen ska kunna vara godkänd i slutet av augusti eller början av september.
Kan bli senare start
Den formella fristen för rekonstruktionen är dock framskjuten. Stockholms tingsrätt väntas inom kort godkänna att den får fortsätta fram till i mitten av oktober. Det kan betyda att återstarten av delar av flygverksamheten kan komma igång senare i höst.
– Vi starter på ett begränsat antal orter och ökar gradvis når vi ser att efterfrågan är tillräcklig. För de minsta orterna tror vi att någon form av stöd kommer att vara en förutsättning för kommersiell drift, säger Gier Stormorken.

BRA:s ordinarie inrikestrafik, året runt, innan krisen
Umeå-Bromma
Visby-Bromma
Kalmar-Bromma
Växjö-Bromma
Ronneby-Bromma
Kristianstad-Bromma
Malmö-Bromma
Ängelholm-Bromma
Halmstad-Bromma
Göteborg-Bromma
Trollhättan-Bromma
Östersund-Bromma
Sundsvall-Bromma
Visby-Malmö
Visby-Göteborg
Örnsköldsvik – Bromma
De orter som BRA nu siktar in sig på är de mest lönsamma linjerna. Det gäller från Stockholm/Bromma till Malmö, Visby, Ängelholm, Göteborg och Umeå.
– På sikt tror jag det är marknad för ett tiotal orter till och från Bromma. För andra kan det behövas stöd, säger Gier Stormorken.
BRA:s personal uppsagda
När bolagets rekonstruktion inleddes fanns cirka 600 personer anställda. I dag är merparten uppsagda.
Företaget renodlar sin flyglansflotta med enbart ATR 72-600, som är ett turbotropplan med plats för 72 passagerare och bolaget ska flyga med egna piloter. De fyrmotoriga Avro RJ-planen som funnits med sedan Malmö Aviation-tiden är ett minne blott. Planen har sålts.
BRA, som står för Braathens Regional Airlines och ägs av den norske miljardären Per G. Braathen, stod fram till coronakrisen för 30 procent av inrikesflyget i Sverige och flög till flest städer med flest flyglinjer inom Sverige.