Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt rekord för antalet bedrägerier med bank-ID

Foto: ANN JONASSON
Foto: ANN JONASSON

Augusti blev en rekordmånad för e-legitimationsbedragarna. 

De kom totalt över 36 miljoner kronor från svenska bankkonton. Detta enligt siffror från polisen, som DN tagit del av. 

Företaget bakom bankid ska nu förstärka säkerheten – för att sätta stopp för bedragarna.

Kriminella grupper har kommit över mer än 110 miljoner kronor via bedrägerier med e-legitimation fram till augusti i år. 

Polisens statistik visar att de flesta av bedrägerierna görs genom att lura offret att släppa in bedragaren på internetbanken med hjälp av bankdosan. En del görs även med mobilt bank-ID. 

Enligt Finansiell id-teknik, företaget som äger bank-ID, har tjänstens säkerhet aldrig knäckts.

Det gäller inte heller den senaste tidens bedrägerier. Det handlar mer om att bank-ID har varit ett bra verktyg för bedragare som velat ta sig in i någons internetbank. Offret gör alltid själva inloggningen åt bedragaren. 

Ny uppdatering nu i bruk

Nu ska det sättas punkt för det. 

Under måndagen släppte Finansiell id-teknik sin senaste säkerhetsuppdatering. Den som använder mobilt bank-ID får ett nytt steg i sin inloggning. Detta för att säkerställa att inloggningen inte görs mot någon annan dator än den som användaren har framför sig. 

– Det här är ett sätt att möta den utmaningen vi sett i form av bedragare som lurar användaren att göra någonting när bedragaren ofta sitter på en helt annan geografisk plats. Den här funktionen är till för att ta bort den möjligheten för bedragaren, säger Malin Wemnell, administrativ chef på Finansiell id-teknik till DN.

Den nya lösningen gäller dock inte när inloggningen sker i mobiltelefonen, till exempel när ärenden görs i mobilbanken och signeras med mobilt bank-ID. Den gäller bara vid inloggning via mobilt bank-ID mot tjänster i datorn – som internetbanken. 

Annons: