Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kapas ditt konto när lönen kommer

Olika former av ID-kapningar är ett vanligt sätt att tömma kontot för oskyldiga offerFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Vi ser ingen minskning vad gäller de anmälda brotten, säger Lotta Mauritzson, polisens bedrägeriexpert.Foto: POLISMYNDIGHETEN / POLISMYNDIGHETEN

ID-kapningar fortsätter att vara ett av de vanligaste brotten i Sverige.

Det framgår av en ny Sifo-rapport.

Störst risk att drabbas löper de som bor i Östergötland, Västerbotten, Halland eller Kalmar län, enligt statistiken.

– Telefonbedrägerierna är fortfarande störst och nu riktar man in sig på nya grupper och personer, säger Lotta Mauritzon, polisens bedrägeriexpert.

I slutet på månaden när lönen tickar in på kontot hos miljontals svenskar sitter de kriminella ligorna beredda att försöka vill lura till sig pengarna.

– Bedragarna är ganska välinformerade, så det är klart de känner till att folk har mer pengar på kontot runt den 25:e, uppger Lotta Mauritzson vid polisen.. Metoderna är många och bedragarna ofta mycket förslagna.

Kapningsförsöken fortsätter att öka

På uppdrag av försäkringsbolaget My Safety har Kantar Sifo bland annat kartlagt hur många svenskar som utsätts för denna typ av brottslighet. Enligt den senaste undersökningen, publicerad i oktober, fortsätter antal försök till ID-kapningar att öka.

Omräknat till den totala befolkningen innebär det att runt 2,2 miljoner svenskar blivit utsatta för ett försök till bedrägeri där bedragaren försökt komma över någons personuppgifter. Det motsvarar över fyra försök i minuten, året runt, enligt undersökningen.

Lämna aldrig ifrån dig din bank-id kod.Foto: ISABELL HÖJMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flest ID-kapningsförsök gjordes det i Kalmar län följt av Västerbotten, Halland, Norrbotten och Östergötland.

Samtidigt har antalet personer som verkligen blir lurade och förlorar pengar minskat med över en procentenhet. Förklaringen kan vara att allmänhetens kunskap om brottsligheten ökat, samt bättre IT-säkerhet.

Enligt polisen är det dock ett fortsatt stort inflöde av fall.

– Vi ser ingen minskning vad gäller de anmälda brotten. Vi hade 259 000 bedrägeribrott totalt under 2018 och då ingår ID-kapningar. Sannolikt finns även ett stort mörkertal där drabbade av olika skäl inte anmäler brottet, vilket är synd, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter.

Störst bland anmälda bedrägerier är kortköp utan att ett fysiskt kort använts. Brottet sker ofta efter ett dataintrång där någon kommit över offrets kortuppgifter som sedan säljs vidare på den krypterade delen av internet som kallas darknet.

Kontaktar annonsörer

Näst största kategori bland bedrägeribrotten är identitetsbedrägerier där kapning av bank-ID ingår. Telefonbedrägerierna där gärningspersonerna ringer upp och försöker lura av sina offer inloggningsuppgifter är fortfarande vanligast.

Polisen jobbar med flera utredningar och man kan se att ligorna hela tiden försöker hitta på nya upplägg. Drabbade som Expressen talat med har kontaktats av bedragare som låtsats vara intresserade av en vara som offret annonserat på nätet.

– Då säger man att det inte går att swisha det här beloppet till dig, utan du måste gå in och höja beloppet. Man försöker då få folk att logga in med dolda avsikter. Det är ett tillvägagångssätt som används just nu, förklarar Lotta Mauritzson.

Så skyddar du dig mot ID-kapning

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.

Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.

Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.

  Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till polisen och till kreditupplysningsföretag.

Lämna aldrig ut inloggningsuppgifter till ditt bank-ID till personer som påstår att de ringer från banken, någon myndighet eller liknande.

Var vaksam som du annonserat något på nätet och en ”köpare” uppmanar dig att logga in på banken och höja beloppet till swish. Det är en kapningsmetod som ökat senaste tiden.

Här utsätts flest för ID-kapningsförsök

Har du under senast året utsatts för försök till ID-kapning? (Procent)

 

Stockholm: 28,1

Skåne: 24,7

Jönköping: 24,7

Dalarna: 25,6

Södermanland: 24,9

Östergötland: 30,2

Värmland: 24,1

Gotland: 26,8

Västernorrland: 28,1

Kronoberg: 24,3

Blekinge: 25,6

Örebro: 25,6

Kalmar: 33,7

Norrbotten: 30,2

Västmanland: 26,7

Västra Götaland: 21,5

Gävleborg: 21,5

Uppsala: 24,8

Jämtland: 19,6

Västerbotten: 30,5

Halland: 30,4

Källa: Kantar Sifo

Annons: