Ändras i år: Här är de nya nummerplåtarna

Det råder brist på svenska registreringsnummer. I början av nästa år lär det finnas fler fordon än det finns kombinationer av registreringsnummer.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Därför ändrar Transportstyrelsen på registreringsnumren.
Foto: JOCKE BERGLUND/AIRPICTURES / JOCKE BERGLUND/AIRPICTURES EXPRESSEN
"Det är en liten skillnad, registreringsnumren blir inte längre utan fortsätter vara sex tecken, men sista tecknet kan alltså antingen vara en siffra eller bokstav", säger Christofer Kärrdahl på Transportstyrelsen.
Foto: PRESSBILD / TRANSPORTSTYRELSEN

Haja inte till om du ser ett konstigt registreringsnummer i höst.

De svenska registreringsnumren ändras nämligen 2018.

– Vi har snart slut på registreringsnummer, säger Christofer Kärrdahl på Transportstyrelsen.

Här ser du hur de nya registreringsplåtarna kommer att se ut.

Det råder brist på svenska registreringsnummer. Faktum är att det nuvarande systemet med tre bokstäver och tre siffror enbart har lite drygt tolv miljoner kombinationer. Och i Sverige finns i dag elva och en halv miljon registrerade fordon. 

– Det finns ett tak på tolv miljoner lite drygt och vi börjar närma oss det. Vi slår i taket i början av nästa år och därför ser vi till att förändra strukturen innan dess, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare fordon på Transportstyrelsen.

Så ser de nya registreringsnumren ut

Redan nu finns ett regeringsbeslut som låter Transportstyrelsen ändra så att sista siffran i registreringsnumren som tilldelas även kan vara en bokstav. Det innebär att 39 miljoner nya kombinationer blir tillgängliga.

– Det är en liten skillnad, registreringsnumren blir inte längre utan fortsätter vara sex tecken, men sista tecknet kan alltså antingen vara en siffra eller bokstav. Det viktiga att komma ihåg är att skyltar som finns blir kvar, vi kommer inte att byta ut dem. Dessutom skrotas ju en del bilar så vi slumpar ut både gamla och nya nummer. Om du köper en ny bil nästa år innebär det inte automatiskt att du får ett registreringsnummer av den nya typen.

Här är de nya registreringsnummer som kommer 2018. Skillnaden är att det sista tecknet kan vara en bokstav.
Foto: Transportstyrelsen

När kommer de nya numren lanseras?

– Under det sista kvartalet 2018. Det här har utretts en tid och nu håller vi på att förändra i våra egna system och hos alla andra aktörer som berörs såsom myndigheter, besiktningsföretag och polis som måste anpassa sig till det nya. När vi vet att det är färdigt och fungerar kommer vi spika ett exakt datum och gå ut med det, säger Christofer Kärrdahl och fortsätter:

– Då kommer vi även informera allmänheten så man inte tror att det är en massa utländska och falskregistrerade bilar. Men även andra länder behöver få information om att de svenska registreringsnumren kan se lite annorlunda ut.

Även besiktningsreglerna ändras

Samtidigt ändras besiktningsreglerna den 20 maj i år. Tidigare har slutsiffran i registreringsnumret vara styrande för när du ska besiktiga bilen, men det systemet slopas. I stället har du 14 månader på dig att besiktiga bilen, från den senaste besiktningen. 


LÄS ÄVEN: Besiktningsreglerna för din bil ändras – detta gäller