Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så får du tillbaka pengar på tv-licensen

Den 31 december upphör tv-licensen och ersätts med en avgift.Foto: RONNY JOHANNESSON
Radiotjänst verksamhet upphör vid årsskiftet.

Du behöver inte göra något för att avsluta din tv-licens.

Licensen stoppas automatiskt vid årsskiftet.

Här är Radiotjänsts egen information om hur du undviker att få ett utbetalningskort och i stället överskjutande pengar rakt i på ditt konto:

Din radio- och tv-avgift avslutas automatiskt den 31 december 2018. Fram till dess gäller nuvarande regler och det är därför viktigt att du betalar fakturor som du redan fått även om avgiftsperioden sträcker sig över årsskiftet. Radiotjänst ser till att du får tillbaka den del som avser 2019. Du behöver inte kontakta Radiotjänst för att avsluta din radio- och tv-avgift eller för eventuell återbetalning.

Har du fått ett samlat fakturautskick med flera inbetalningskort ska du inte betala de fakturor som har en förfallodag 2019. 

Återbetalning

Har du redan betalat radio- och tv-avgiften för tid efter den 31 december 2018 kommer du att få tillbaka överskjutande belopp. Återbetalningar kommer att ske successivt med start i januari 2019 enligt följande: 

  Har du sedan tidigare anmält ett bankkonto, oavsett vilken bank du har, till Swedbanks kontoregister kommer pengarna att sättas in på kontot du anmält. Du kan vara ansluten till registret om du fått utbetalningar i form av till exempel lön, pension och annan ersättning från företag, försäkringsbolag, myndigheter och kommuner som använder denna utbetalningstjänst. 

Om du inte registrerar dig för återbetalning får du pengarna på en utbetalningsavi som kan lösas in i bank eller hos andra ombud. Tänk på att inlösen med utbetalningsavi medför en extra avgift hos de allra flesta banker och ombud. 

En klassisk tv-pejlare från början av 1980-talet.Foto: LASSE JANSSON / EXP

Registrera ditt konto

Vill du vara säker på att få pengarna insatta på ditt konto och därmed slippa avi, kan du registrera dig på radiotjanst.se/tillbaka senast den 21 december. 

Pågående ärende hos Radiotjänst 

Har du ärenden som berör din radio- och tv-avgift ska du fortfarande vända dig till Radiotjänst, även under 2019. Det kan gälla till exempel, betalningspåminnelser, omprövningsärenden, anstånd eller betalningsplaner.

Historisk om tv-licensen

En slags avgift för bruk av radioanläggning infördes redan 1907. Då var det Kungliga Majestätet som skrev ut licenser för radiolyssnare. År 1924 övertog Kungliga Telegrafstyrelsen denna uppgift. Årskostnaden för en licens var då 3:50 kr, men den höjdes året därefter till 12 kr, för att nästa år sänkas med två kronor. Licensavgift på 10 kronor gällde ända fram till 1951. Licensavgiften gick dels till att bygga ut sändarnätet, dels för programproduktion.

 

1923 beslutade riksdagen att sändarnätet skulle byggas upp och drivas i statens regi medan programproduktion skulle produceras av ett särskilt bolag. Pressen, radioindustrin och Tidningarnas Telegrambyrå bildade då AB Radiotjänst som fick sändningstillståndet. AB Radiotjänst startar sina sändningar den 1 januari 1925 och sänder i en kanal, några timmar varje kväll. 1957 bildas Sveriges Radiokoncernen där Sveriges Television ingår. Dessa tar över sändningstillstånd för tv och radio och AB Radiotjänst "går i graven".

Radio

Redan under 1910- och 1920-talet kunde man i Sverige lyssna på svensk och utländsk radio. Privata klubbar som experimenterade med sändning av radio fick också ersättning av licensmedlen. 1943 infördes en extra licens för radio som monterats i fordon som bil, båt eller flygplan – kontroll av licens gjordes av polis i samband med trafikkontroller.

Tv

I mitten av 50-talet gjorde teven sitt intåg i de svenska hemmen, särskilt i samband med fotbolls-VM i Stockholm 1958. Tv-licens infördes 1956 och kostade då 25 kronor. I början av 70-talet infördes färgtillägg för de som hade en färg-tv-apparat. Ända fram till slutet av 70-talet fanns både tv- och radiolicens. De som bara hade radio betalade endast en radiolicens. De som hade både tv och radio behövde bara betala tv-licens. År 1978 slopades den särskilda ljudradioavgiften och 1990 togs färgtillägget bort. Sedan dess har det bara funnits en slags tv-avgift, för innehav av tv-mottagare.

I slutet av 80-talet tog Radiotjänst i Kiruna AB över administrationen och faktureringen av tv-avgiften från dåvarande Televerket. Den 1 januari 2010 bytte avgiften namn till radio- och tv-avgift för att tydliggöra att pengarna går både till Sveriges Radio, SVT och UR.

FAKTA: RADIOTJÄNST

 

Annons: