Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

BESKEDET: Så får du skattepengar till påsk

Skatteverket räknar med att tre miljoner svenskar kan få sin skatteåterbäring redan innan påsk. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Vill du ha skatteåterbäringen innan påsk måste du registrera en digital brevlåda senast den 28 februari.

Du har fyra dagar på dig att ordna så att du får skatteåterbäringen extra tidigt.

På torsdag är sista dagen att registrera sig för digital brevlåda - en förutsättning för att du ska få pengarna rekordtidigt.

Du som redan har en digital brevlåda behöver inte göra något extra.  Deklarationen kommer digitalt den 7 eller 8 mars. Och då kan du också  se de preliminära siffrorna om du får kvarskatt/restskatt eller skatteåterbäring.

Men har du inte en digital brevlåda är det hög tid att skaffa i en sådan om du villa ha pengarna redan innan påsk.

Skatteverket har satt upp en deadline för att kunna omfattas av en tidig skatteåterbäring 2019. Du måste senast nu på torsdag den 28 februari ha registrerat en digital brevlåda. Det finns fyra varianter att välja mellan dit din deklaration i slutändas skickas. Min myndighetspost, Kivra, E-boks och  Digimail.

Så enkelt skaffar du en digital brevlåda

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

 

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket. Annars kommer inga pengar automatiskt. Det går tre, fyra dagar innan bankkontot är registrerat hos Skatteverket.

 

• Följ anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Det finns fyra digitala brevlådor du kan välja mellan. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

 

• Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i brev.

 

När kommer deklarationen 2019?

Den 7 eller 8 mars får du som har en digital brevlåda registrerad deklarationen i din brevlåda.

Du som inte har en digital brevlåda får deklarationen med posten mellan den 15 mars och 15 april.

De flesta deklarerar i dag digitalt och får sin skatteåterbäring tidigt om de inte gör några ändringar i deklarationen. Men även de som deklarerar på papper kan räkna med att få sina pengar tidigare, redan i juni Foto: TT NYHETSBYRÅN

För att få din skatteåterbäring i april måste du uppfylla tre punkter:

Godkänna din deklaration för 2019 utan att ändra eller lägga till något.

Deklarera digitalt. I appen och e-tjänsten kan du godkänna deklarationen med din vanliga e-legitimation.

Deklarera senast den 2 april 2019.

Uppfyller du dessa tre kriterier och inte ”fastnar”  i någon av Skatteverkets kontroller får du pengarna in på ditt konto.

När kommer skatteåterbäringen 2019?

För dig som får slutskattebeskedet  i april betalas skattepengarna ut mellan 9 april och 12 april.

Skatteverket räknar med att upp till tre miljoner svenskar kan få sin skatteåterbäring innan påsk.

 

Fler än 6 miljoner svenskar deklarerade digitalt 2018. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041

Det finns annan viktig detalj för att få pengarna in på kontot som du bör tänka på. Du behöver ha anmält ett bankkonto för att få skatteåterbäringen utbetald automatiskt. Har du redan gjort det behöver du inte göra något. Pengarna kommer till det konto som du redan har angett. Men har du inte angett något konto stannar pengarna kvar på skattekontot och du måste själv begära att skatteåterbäringen ska betalas ut. 

För dig som inte får skatteåterbäringen i april men väntar pengar gäller följande:

Du som deklarerar senast den 2 maj, digitalt eller på papper får din skatteåterbäring 4-7 juni 2019.

Du som får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast den 17 juni (byråanstånd). Pengar kommer 6-9 augusti.

Du som inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige. 3-6 december dyker skatteåterbäringen upp på ditt konto.

Större delen av svenska folket deklarerar  redan i dag digitalt. 

2017 var det 5,8 miljoner  svenskar som lagt pappersdeklarationen åt sidan och i stället deklarerade digitalt. Förra året hade siffran stigit till  6,1 miljoner personer. 

Skatteverket har tagit intryck av förra årets brevlådekaos när folk inte längre kunde lämna sin pappersdeklaration i Skatteverkets brevlådor som hade stängts av säkerhetsskäl. I år är det öppna.

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!