Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir taxfree–reglerna efter brexit

Det blir nya tullregler när Storbritannien lämnat EU. Men de träder inte ikraft omdelbart.Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det räcker inte med att Boris Johnson och det konservativa partiet vunnit för att lämna EU. Det krävs också ett godkännande i parlamentet. Foto: BEN CAWTHRA/SHUTTERSTOCK / BEN CAWTHRA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det kommande frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien kommer att reglerna även avtal inom tullområdet för olika varor.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 1 februari kan brexit bli verklighet och Storbritannien kasta loss från EU.

Men du får ge dig till tåls innan du kan fylla tax–freepåsen när du flyger till eller från Storbritannien.

Här är allt du behöver veta för att du som vardagskonsument ska undvika kostsamma fällor.

När väl utträdesavtalet mellan Europeiska unionen, EU, och Storbritannien fått grönt ljus i det brittiska parlamentet lämnar landet EU 1 februari enligt den tänkta tidtabellen.  I praktisk mening händer det dock inte mycket den första tiden utan Storbritannien stannar i EU-samarbetet till slutet av 2020. Man kommer att tillämpa EU:s lagar och regler och följa EU–domstolen, men inte delta i beslutsfattandet i Bryssel. Övergångsperioden kan förlängas en gång och maxtiden vid förlängning är två år och förlängningen måste beslutas senast 1 juli 2020.

Taxfree–varorna 

Den vanliga resenären kommer inte omedelbart märka att Storbritannien lämnat EU.

– Det innebär att det inte blir någon dramatik den 1 februari eftersom det ska råda buisness as usual under övergångsperioden, säger Lena Gustafsson, biträdande stabschef på Tullverket.

Alltså ingen taxfree–sprit direkt 1 februari?

– Nej, det är de vanliga EU-reglerna som gäller i tullhänseende.

De nya tullreglerna träder inte ikraft omedelbart efter att Storbritannien lämnat EUFoto: PATRICK PERSSON / KVP

Om det inte blir en förlängning av övergångsperioden mellan EU och Storbritannien utan ett undertecknat frihandelsavtal från 2021 så kommer sannolikt de vanliga tullreglerna att gälla för resenärer. De följer de normala regelverk som gäller när du kommer från ett ”tredjeland” utanför EU:

Har du handlat i Storbritannien kan du tullfritt föra in varor till ett värde av 4 300 kronor om du reser med flyg eller färja. Om du reser på något annat sätt är motsvarande summa 3 000 kronor.  Du måste deklarera varor som överskrider beloppen.

Reser du in i Sverige från Storbritannien med mer än 10 000 euro i kontanter ska du deklarera pengarna.

Alkoholinförsel från Storbritannien är begränsat till 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl.

Gränsen för tobak är 200 cigaretter.

När du reser till Sverige med din hund eller katt från Storbritannien gäller särskilda regler.

Med några få undantag får du inte föra in animaliska produkter som exempelvis kött och mjölkprodukter till Sverige eller något annat EU-land om du inte har tillstånd för det.

Du får inte föra in så kallade Cites-föremål. Cites-föremål är djur och växter eller produkter gjorda på djur och växter som är utrotningshotade.

Alkhoholransonen från ett icke EU-land

1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)

4 liter vin

16 liter starköl

Men kan inte Storbritannien få lättnader och undandag för de hårdare taxfree–reglerna?

– Nej, inte fullt ut. Det är inte möjligt. Alla de förenklingarna kan man få om man är EU-medlemsstat. Det kommer att vara någon form av tullförfarande även om man har ett frihandelsavtal med långtgående samarbete, säger Lena Gustafsson.

EU-ranson av alkohol - så mycket får du ta med

10 liter spritdrycker

90 liter vin

20 liter starkvin

110 liter öl

Om mängden alkohol som du tar med dig överstiger dessa nivåer, är det du resenär som ska visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk.

KÄLLA: TULLVERKET

   E–handel med Storbritannien

 Det blir också andra regler efter brexit när det gäller handeln på nätet med Storbritannien. Men även här gäller övergångsperioden innan det blir skarpt läge.

All distanshandel med länder utanför EU beskattas med svensk moms oavsett värde på varorna.

Tullavgifter kan tillkomma om du handlar varor som kostar mer än 1 600 kronor.

Annons: