Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir du en vinnare under mellandagsrean

Det kan vara bra att tänka till innan du gör dina köp.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Snart drar mellandagsrean i gång.Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På annandag jul drar mellandagsrean i gång med full fart.

Butiker lockar med röda stora skyltar om rea och vi låter oss lätt ryckas med.

Men det kan vara bra att stanna till och tänka efter innan du gör dina fynd – här är vad du ska tänka på.

I slutet av året lockas vi ordentligt till shopping. Först ut är Black Friday och sedan kommer mellandagsrean.

Sänkta priser på teknikprylar är det som lockar mest. Men även kläder, skönhet och inredning kan man hitta för en billigare peng.

Butiker plockar fram sina röda stora skyltar som lyder: ”Rea”, och e-handlare skickar ut erbjudanden var och varannan dag.

Många lockas och hoppas på att göra några riktiga fynd med så lite pengar som möjligt. Men innan du beger dig ut i shoppingkaoset kan det vara bra att fundera på några saker.

Titta på prisutvecklingen

Var uppmärksam på det nedsatta priset. Det kan vara en god idé att undersöka vad varan du vill köpa faktiskt har kostat. Ibland luras vi och tror att butiken gjort en stor nedsättning av priset, men som i själva verket inte alls kostat mer innan mellandagarna. I vissa fall kan priserna till och med höjas under reans dagar.

I höstas lade Konsumentverket förbudsföreläggande mot flera företag efter så kallad reafusk. Förbudet innebär att vissa typer av marknadsföring som kan verka vilseledande inte får användas.

– Det är en stor konkurrens mellan företagen, och jag tror att vissa företag upplever att de måste ta till alla knep de kan. Men det är så klart ett tecken på en osund marknad, säger Niclas Ernebratt på Konsumentverket till SVT.

Följ prisutvecklingen och jämför priset från en vanlig dag med reapriset.

Köp inte om du inte har råd

Titta över din ekonomi innan du ger dig ut på shoppingtur. Många butiker lockar dig med att dela upp betalningen eller skjuta den till framtiden, men då finns en risk att du köper något som du inte har råd med.

Om du delar upp din betalning kan både ränta och fakturakostnader tillkomma. Att göra köp på avbetalningar kan bli en stor summa pengar när du väl ska betala så räkna på vad alla köpkostnader blir.

Tänk på miljön

Fundera en extra gång på om du verkligen behöver det du precis tänkt köpa. Kanske kan du låna bakmaskinen av en vän eller göra om din T-shirt till ett linne. Att köpa något som man egentligen inte behöver kostar dels onödigt med pengar men är också dåligt för miljön. Tillverkning av produkten är en energiåtgång, produktion och transporter bidrar till utsläpp och produktens råvaror resulterar i kostnader för miljön.

Säkra upp dina impulsköp

Det är lätt att ryckas med i alla erbjudanden och kampanjer men då ökar också risken för impulsköp som du senare kommer att ångra. Var då noga med att hålla koll på dina rättigheter till ångerrätten. Läs på hur det ser ut för just ditt köp.

På internet har du alltid 14 dagars ångerrätt från att du mottagit varan. I fysiska butiker kan ”öppet köp” och bytesrätt förekomma, men det är inte säkert så se till att rättigheterna står med på kvittot.

Källa: Konsumentverket

Annons: