Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rykte: Ikea stänger sin USA –fabrik på grund av Donald Trumps tullkrig

Ikea i Danville har producerat för varuhusen i USA. Foto: MATT SLOCUM / AP
President Donald Trump befinner sig mitt upp i det pågående tullkriget med Kina. Foto: CHRISTY BOWE / POLARIS POLARIS IMAGES

Snart är Ikeaprodukterna Kallax och Bestå sluttillverkade i USA.

Ikea slår igen sin möbelfabrik i USA och flyttar produktionen till Europa.

Det spekuleras att anledningen kan vara den amerikanska presidentens Donald Trumps nya tullavgifter, rapporterar nyhetskanalen  CNN.

Ikeas enda amerikanska möbelfabrik, med 300 anställda, ligger i Danville i delstaten Virginia, en stad med drygt 42 000 innevånare.  Där tillverkas trävaror som hyllor och annan förvaringslösning.  Både förvaringsserien Kallax och förvaringssystemet Bestå görs i Danville.  Fabriken öppnade 2008, men nu ska den inte längre finnas kvar, har företaget beslutat.

I december flyttar produktionen i stället till Europa. Man pekar ut USA:s dyrare råvarupriser som anledningen till beslutet.

Ikeas förvaringsserie Kallax tillverkas i Danville. Foto: IKEA
Tillverkningen av Ikeas förvaringssystem Bestå upphör vid USA-anläggningen i december. Foto: IKEA

”Vi har gjort allt för att förbättra och upprätthålla den här anläggningens konkurrenskraft, men tyvärr är de rätta kostnadsförhållandena inte på plats för att fortsätta produktionen i Danville.”, sa platschef Bert Eades enligt CNN i ett uttalande.

Men det spekuleras om att beslutet i själva verket kantas av president Donald Trumps tullkrig mot bland annat Asien och Kina, men också EU.

Den svenska och amerikanska flaggan vajar sida vid sida intill Ikeas fabrik i Danville. Men snart slår fabriken igen och flaggorna halas. Foto: Ikea

Ligger Donald Trumps tullhot bakom?

2018 twittrade den demokratiske senatorn i Virginia, Tim Kaine, att arbetare på Danville-fabriken, som är kraftigt beroende av importen, oroade sig för hur taxorna skulle påverka råmaterialkostnaderna.

”Besökte just Ikea:s fabrik i Danville. Frågade om de oroar sig över tullpriserna. De är okej nu, men eftersom de importerar mycket råmaterial, är de oroade över vad som ska ske. Vi måste stoppa den här dumdristiga politiken innan det skadar fler amerikanska verksamheter och arbetare.”, skrev  han i inlägget.

Donald Trump har den senaste tiden utlyst strafftullar mot mexikanska varor. Chockhöjt tullarna mot Asien och hotat med skärpta tullar gentemot EU.

Ikea förnekar att tullarna spelar in

Ikea Industries, som äger butiken i Danville, vill inte kännas vid att tullarna skulle ha någonting med nedläggningen att göra. I ett mejl till Expressen skriver de:

”Nej, det här beslutet var inte kopplat till taxorna.”

”Trots många ansträngningar att förbättra är kostnadsstrukturen för produktion i Danville fortfarande för hög, särskilt när det gäller råvaror. Detta resulterar i produktpriser som är betydligt högre än för andra befintliga IKEA Industriprodukter som tillverkar samma produkter.”

Ikea har i dagsläget möbelfabriker i nio länder med totalt cirka 20.000 anställda, enligt CNN. Anpassningen till e-handeln har lett till att nedskärningar även på andra platser.

Förra året varslade Ingka Group, som äger Ikea, att 7 500 anställda skulle få gå, alltså omkring 5 procent av deras anställda totalt, skriver CNN.