Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryanairs vd: SAS eller Norwegian mot konkurs

Michael O´Leary, vd för Ryanair påstår att Norwegian eller SAA går i konkurs i vinterFoto: THOMAS FREY / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL DPA
Ryanairs vinst faller.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
– Ryanairs vd Michael O'Leary säger både det ena och det andra. Men Norwegian är inte nära konkurs. Bolaget är finansiellt starkt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef Norwegian.

SAS eller Norwegian kan komma att gå i konkurs under den kommande vintern.

Det påstår Ryanairs vd Michael O'Leary,  enligt Bloomberg News.

Samtidigt faller Ryanairs egen vinst.

– Det är inte första gången som Michael O'Leary säger det ena eller det andra om Norwegian, säger bolagets kommunikationschef Charlotte Holmberg Jacobsson.

Norwegian tillbakavisar att bolaget skulle vara nära en konkurs.

– Bolaget är finansiellt starkt, säger Charlotte Holmberg Jacobsson.

Kanske är det ett sätt att få bort fokus från Ryanairs egna problem som bolagets färgstarke koncernchef Michael O'Leary spår endera Norwegian eller SAS snara död i form av konkurs.

Det irländska flygbolaget redovisar en vinst på 1,2 miljarder euro för sexmånadersperioden april-september, vilket är ett vinstfall på 7 procent jämfört med motsvarande period förra året.

 

 

Vinstras för Ryanair

För hela året räknar Ryanair med att göra en vinst på 1,1–1,2 miljarder euro, vilket innebär ett vinstras på 17–24 procent jämfört med  förra året.

Bolaget har drabbats av vikande passagerarunderlag, allt fler uppretade passagerare och ligger i fejd med flera av de europeiska pilotfacken som kräver kollektivavtal. Pilotkonflikterna har lett till strejker när planen stått stilla.

 

 

Strejkande Ryanair-anställda.Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Enligt Michael O'Leary väntar en tuff vinter för flygbolagen i Europa med stigande oljepriser, allt mer pressade biljettpriser. Dessutom råder det överkapacitet på flera av de attraktiva resmålen.

– Vi ser en vinter präglad av prisfall. Du kommer att se konkurser i vinter, när vi kommer in i vad som lär bli en fyra–fem år lång nedåtresa för industrin, sade Michael O'Leary till tv-kanalen CNBC.

O'Leary spår konkurs för SAS eller Norwegian

I intervjun med Bloomberg påpekade även O'Leary att Ryanair betalar betydligt mindre för sitt bränsle än exempelvis Norwegian.

Han sa också att han hoppas att fler mindre flygbolag försvinner för marknaden eftersom ”det förtjänar att göra det”.

 

 

Enligt Bloomberg news så spår Michael O'Leary att endera Norwegian eller SAS går i konkurs i vinter – på grund av överkapaciteten i kombination med svag ekonomi.

– Vårt fokus kommer att vara på de två stora skandinaviska flygbolagen som båda förlorar penar och har dåliga bränsleavtal. Vi tror att det är mest sannolikt att något av dessa bolag går i konkurs, O'Leary. 

Norwegian har flera gånger tidigare varit  i fokus för Ryanair–vd:n attacker och förutspått konkurs. Bolagets ekonomi är också ifrågasatt av flera analytiker. SAS har tidigare hånats av Michael O'Leary, men han har tidigare aldrig påstått att bolaget ska gå i konkurs.

Ryanairs aktie har fallit med 40 procent sedan i augusti.

Norwegian tillbakavisar att de är nära konkurs.

Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef Norwegian

– Det är inte första gången som Michael O'Leary säger det ena eller det andra om Norwegian, säger bolagets presschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Han säger väldigt mycket om Norwegian. Det går inte att hålla koll på allt han säger. Men bolaget är inte nära konkurs.

 

 

Annons: