Rut-avdrag ökar i takt till sjunkande rot-avdrag

Svenskar gjorde 2017 rut-avdrag för 4,63 miljarder kronor, och rot-avdrag för 9,25 miljarder kronor enligt uppgifter från Skatteverket.
Foto: SINAR 2 / Sinar 2
Rot-avdragets minskade avdragsrätt tros ligga bakom det faktum att svenskar applicerar avdraget i mindre grad, än tidigare år.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos menar att det minskade rot-avdraget är direkt kopplat till svenskars förändrade köpbeteende.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Rut-avdragen slog i taket 2017. 

Däremot fortsätter rot-avdragen att sjunka hos svenska hushåll. 

Orsaken tros vara minskat pengaavdrag för byggtjänster. 

– Det har ett direkt samband. Man har fått en förändring i köpbeteendet, förklarar Pia Blank Thörnroos på Skatteverket utvecklingen till nyhetsbyrån TT.

Svenskar använde rut-avdrag 25 procent mer 2017 än tidigare år enligt statistik från Skatteverket. Ökningen innebär en miljard kronor i runda drag.

Det ökade användandet beror på två faktorer. För det första anlitar svenskar hemstädning i större mån, och för det andra har rut-avdraget förlängts och kan numera även appliceras för flytt-, it- och trädgårdstjänster.


LÄS MER: 9 fällor – se upp med detta vid rotavdraget 


I takt med att rut-avdragen blir populärare, minskar rot-avdragen. Avdraget som går att använda vid bygg- och renoveringstjänster har gått ner med nästan två miljarder kronor enligt Skatteverket.

Sammanlagt gjorde svenskar rut-avdrag för 4,63 miljarder kronor, och rot-avdrag för 9,25 miljarder kronor under förra året rapporterar TT.


Minskat rot-avdrag beror på lägre avdragsrätt

Sedan 2016 har trenden för applicerandet av rot-avdrag sänkts från 50 till 30 procent, en minskning som Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos menar att beror på beslutet om minskad avdragsrätt.

– Det är klart att det har ett direkt samband. Man har fått en förändring i köpbeteendet, säger Pia Blank Thörnroos till TT.

Framförallt mindre bygg- och renoveringsprojekt påverkas av det minskade avdraget. Då rot innebär en del pappersarbete för hantverkaren är säljaren inte benägen att i samma mån ta upp rot-avdraget till kunden menar Pia Blank Thörnroos.

– Nu är vi tillbaka på det köparantal som vi hade 2013. Det skedde en enorm överrenovering i december 2015 inför att subventionsgraden skulle sänkas. Det skulle kunna göra att 2016 blev ett stiltjeår, säger Pia Blank Thörnroos till branschtidningen Byggnadsarbetaren.


LÄS MER: Rot- och rutavdragen 2018 


Rot- och rutavdrag i Sverige 2015 till 2017

År 2015 

• Rot-avdrag: 19,8

• Rut-avdrag: 3,4


År 2016 

• Rot-avdrag: 11,2

• Rut-avdrag: 3,7


År 2017

• Rot-avdrag: 9,3

• Rut-avdrag: 4,6


Källa: Skatteverket via Svenska Dagbladet.