Runar Sögaards mardröm – Kronofogden tar inkomsterna

Runar Sögaard har drygt fem miljoner i skulder hos Kronofogden. En stor post är skatteskulder.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Runar Sögaards kommande bok ges ut på Bladh by Bladh förlag.
Runar Sögaard, som förnekar brott, riskerar kring två års fängelse om han fälls för skattebrott i hovrätten.
Foto: PHILIP PETTERSSON

Runar Sögaard, 53, jagas av Kronofogden för mångmiljonskulder och har ett fängelsestraff hängande över sig.

För den tidigare norske predikanten kan det betyda att honoraret för den kommande boken går honom förbi och hamnar direkt i den svenska statskassan.

– Det är klart att man är orolig, säger han om det hotande fängelsestraffet.

Expressen har granskat Runar Sögaards ”kontakter” med den svenska rättsapparaten och Kronofogdens försök att hitta pengar hos honom. Den norske före detta predikanten, som blev känd i Sverige genom äktenskapet med Carola Häggkvist, 54, har en tämligen ansträngd relation till flera svenska myndigheter. Skulderna växer.

Men vi börjar med hans glädjeämne.

Runar skriver om skilsmässan från Carola

I slutet av oktober kommer Runar Sögaard ut med sin bok ”Gud gav oss tio bud- Jag har brutit nio av dem”. Boken ges ut på norska och svenska.

– Att skriva den har varit båda roligt och läskigt för mig. Anledningen är att jag är brutalt ärlig om båda mig själv och andra, berättar han på sin sajt.

Han hoppas mycket på boken och har redan antytt i intervjuer att den innehåller en rad detaljerade uppgifter, bland annat kring skilsmässan från Carola Häggkvist.

Runar och Carola på en bild fem månader innan de gick skilda vägar i februari 2000.
Foto: BJÖRN LUNDBERG

Runar Sögaard skapade åtskilliga rubriker när han var gift med Carola Häggkvist. Rubrikerna har sedan fortsatt även efter skilsmässan. Inför den kommande boklanseringen medverkade han nyligen i ”Bathina – en podcast” med programledaren Bathina Philipson, 41. Programmet hade kanske kunnat gå spårlöst förbi en bredare allmänhet om det inte varit för en liten sen bekännelse från Runar Sögaards sida: han hade skjutit Carolas katt under den tid de levde tillsammans.

– Jag sköt den katten och jag ångrade mig otroligt mycket, löd erkännandet när Bathina Philipson frågade ut norrmannen.

Det var inte första gången han sköt djur med efterföljande rubriker.

Tidigare stormade det kring honom när han dödade ett rådjur med skott från parets sovrumsfönster.

- Det var värre för mig när han sköt min katt, han gillade den inte så bra. Det var väldigt länge sedan det hände och det får stå för honom. Jag vill inte kommentera mer gällande det, sa Carola Häggkvist till tidningen Metro 2011 när hon pekade ut sin ex-make som skytten.

Kronofogdens jakt på Runars pengar

Men tillbaka till Runar Sögaards relationer med de svenska myndigheterna.

Det blir inte bara sugna bokköpare som intresserar sig för den tidigare predikanten Sögaards kommande bok. Han jagas av den svenska Kronofogden som tillsammans med sina kolleger i Norge vid Namnsmannen, visar intresse för boken.  Och det är eventuella inkomster från boken som Kronofogden ska försöka komma åt.

Runar Sögaard har lämnat Sverige och är mantalsskriven i Oslo. Utskrivningen ur landet hjälper honom dock inte när det gäller skatteskulderna.

– Det sker ett samarbete med våra norska kolleger, uppger en källa inom Kronofogden.

”Det är klart att man är orolig”, säger Runar Sögaard om det hotande fängelsestraffet. I tingsrätten dömdes han till fängelse i ett år och 8 månader för ekobrott.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Runar Sögaards registrerade skulder hos Kronofogden är omfattande. Det totala skuldbeloppet uppgår till drygt fem miljoner kronor. Vissa av skulderna berör företag. Andra gäller skatteskulder till svenska staten.

Skatteverket vill ha närmare 1,8 miljoner kronor.

Den enskilt största posten bland skatteskulderna ligger på 1 368 520 kronor.

Tog Runars jukebox

Runar Sögaard har inte ansökt om skuldsanering vilket innebär att skulderna ska drivas in. Kronofogden har gjort flera försök, men inte hittat några större belopp eller andra värden. I förra året fann man dock ett värdeföremål: en jukebox som tillhörde norrmannen.

Kronofogden hittade förra året en jukebox tillhörde Runar Sögaard.

För Runar Sögaard är det dock inte bara Skatteverket och Kronofogden som stör.

I februari nästa år ställs ex-predikanten inom Svea hovrätt. Det gäller domen i Nacka tingsrätt för grovt bokföringsbrott vid tre tillfällen och skattebrott vid 20 tillfällen under tidsperioden 1 maj 2013 – 31 augusti 2016 . I tingsrätten dömdes Sögaard till fängelse i ett år och åtta månader.

Förnekar skattebrott

Runar Sögaard anser sig oskyldig till de misstänkta brotten och har överklagat fängelsedomen. Kammaråklagare Jonas Svanfeldt vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, har också överklagat och kräver ett längre fängelsestraff för honom. Fälls han i hovrätten kan domen bli kring två två års fängelse.

- Det är klart att man är orolig, sa Runar Sögaard när han intervjuades om brottmålet av Bathina Philipson i  ”Bathina – en podcast”.

Leif GW Persson om Runar

Efter tingsrättsdomen förra året uttryckte Leif GW Persson förvåning över Runar Sögaards domar.

– Att dömas tre gånger för liknande brott inom loppet av sju år är ovanligt. Han var något så sällsynt som en återfallsförbrytare inom ekobrott, sa Leif GW Persson i Nyhetsmorgon. 

Polisen la förra året beslag på Runar Sögaards två jaktvapen eftersom han ansågs olämplig att inneha vapen. Polisen lutade sig både mot den senaste domen och gamla domar för liknande brott. Han har tidigare protesterat mot beslutet och överklagat, men Kammarrätten slog i september 2019 fast att polisen ska behålla vapnen i avvaktan på att det finns en slutlig dom i hovrätten.

Expressen har sökt Runar Sögaard via hans försvarare, advokat Staffan Bergqvist. Sögaard har dock inte återkommit.


Skuldsanering - allt du behöver veta

Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjlighet att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom att fylla i en pappersblankett. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till.

När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.

En lagändring i november 2016 har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering. Kronofogden efterfrågar färre uppgifter och det går även att ansöka på webben. Det finns också förändringar som syftar till att göra det lättare att klara av skuldsaneringen. En av förändringarna är att du har två betalningsfria månader per år. En annan är att du betalar en summa per månad till Kronofogden som sedan fördelar till dem som ska ha betalt. Tidigare låg det ansvaret på den skuldsatta. En tredje nyhet är att personer med barn kan beviljas en förkortad betalningsplan.

KÄLLA: KRONOFOGDEN

Expressens Fredrik Sjöshult om senaste domen mot Runar Sögaard.