Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robotdammsugare 2019: Maskinen som hjälper dig med städningen

Robotdammsugaren är här för att stanna.

Den kan hjälpa dig med städningen och ser till att dammråttorna inte förökas.

Men den gör inte hela jobbet. Och vissa är inte bra alls.

Vi har gått igenom vad robotdammsugarna är bra på och vad de kostar. Och längre ner finns även en bäst i test.

Det finns modeller av självgående dammsugare för 1 500 kronor och 10 000. Räkna inte med att de allra billigaste modellerna klarar allting, men du behöver inte betala maximalt för att få en testvinnande robotdammsugare.

Så bra är de självgående dammsugarna

När Råd och Rön testade robotdammsugare i augusti 2018 fick vinnaren 53 i betyg, på en 100-gradig skala. Det Är nätt och jämt godkänt. Tidningen avstod från att utse en maskin som var bäst i test. 

Kritiken mot robotdammsugarna är att de är väldigt bra på smulor och smuts, mindre bra på damm och att städa mattor. Och bor du i ett hem med många hinder som möbler, gardiner som hänger ner och tjocka mattor ska du tänka dig för mer än en gång innan du köper en robotdammsugare. Många modeller hade en högljudd motor, något som också drog ner betygen.

Har du däremot barn och djur i familjen, stora rena ytor, lite mattor och få skrymslen och vrår så kan robotdammsugaren vara något för dig. Den hjälper dig nämligen att dagligen hålla det värsta borta, så behöver du inte städa manuellt lika ofta som tidigare.

Så arbetar den. Borsten sveper in damm och smuts i roboten.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Så funkar robotdammsugaren

Med en vanlig manuell dammsugare skapas ett vakuum under dammsugarmunstycket så att smulor och damm sugs upp snabbt. Robotdammsugaren arbetar däremot med borstar som sopar in smutsen under maskinen och så sugs allt upp genom en springa i maskinen.

Vissa av maskinerna har bra borstar och kan samla upp hår från hundar och katter i maskinen.

ANNONS: Jämför olika robotdammsugare på Expressen Bäst-i-test (extern länk)

Hur hög är en robotdammsugare?

De flesta är cirka 8 centimeter höga, men det finns de mellan 6 och 10 centimeter. Det är nödvändigt att veta om man vill att dammsugaren ska försöka ta sig under sängen.

Moderna robotdammsugare arbetar med kameror och laser

En bra robotdammsugare vet var den har dammsugit och vart den ska gå. Förr städade de lite på måfå, men nu har de blivit proffsigare. Ett antal dammsugare arbetar med kameror som håller koll på var den är och om det finns hinder längs vägen. 

Andra kollar in väggar och hinder med laserteknik. Kameratekniken gör – om den funkar – att den inte kör utför trappor och skadas.

Så hanterar robotdammsugare trösklar

En bra robotdammsugare ska styra runt saker som hamnat på golvet som fjärrkontroller och leksaker. Den ska komma nära väggar, hörn och lister och kunna dammsuga runt stols- och bordsben.

Om den kommer in en bit under soffan är det också bra. Den ska dessutom kunna ta sig över elsladdar, trösklar, lister och mattkanter för att göra ett bra jobb.

Robotarna är cirka 8 centimeter höga. Mät hemma först om den får plats under soffan eller sängen.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Dammsugaren ska kunna hitta hem

Robotdammsugarna har olika lång batteritid och det ska kunna hitta hem till basstationen innan batteriet tar slut. Du vill ju inte hitta dammsugaren död någonstans i ditt hem. Problemet kan tyckas vara litet, men om du är bortrest och har schemalagt dammsugaren så kommer du hem till en dammigare bostad.

Hepa-filter eller inte

En dammsugare kan ha ett hepa-filter som renar luften som blåses ut ur dammsugaren från allergener. Vissa robotdammsugare har ett sådant filter, men inte alla. Det finns alternativa filter som även de fångar partiklar som är 0,3 millimeter stora och som ska vara lika bra.

Minst dålig i test: Råd och rön

Tidningen Råd och rön har testat 41 dammsugare och ger det högsta, men tveksamt bra, betyget 53 till iRobot Roomba 896 med ett lägsta pris på 5 490 kronor enligt prisjakt.nu. Den får höga betyg på smulor och hårda golv och mattor. Den är dålig på väggar och hörn och damm på mattor. En styrka är att den hittar överallt och klarar hinder i vardagsrum, även en glasvas. Pris: Billigaste priset på robotdammsugaren  just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Näst bäst, 52, fick Neato Botvac D7 connected från 8499 kronor, som får höga poäng på dammsugning, bara damm på mattor fick under 7. Däremot återvänder den inte till basstationen och den kan fastna under gardiner. Den är svår att hålla ren och betyget på hanterbarhet är medelmåttig. Med den här modellen kan du skapa virtuella väggar som roboten vänder vid. Du kan också styra den med en app över ditt wifi. Pris: Billigaste priset på robotdammsugaren just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

 

Neato Botvac D85.

Bäst-i-test: Neato Botvac D85

Sajten bäst-i-test.se testade åtta robotdammsugare i juli 2018 och korade en annan Neatomodell som bäst, den lite billigare Botvac D85. Den klarar upp till 300 kvadratmeter på en laddning, gångtid på 60–90 minuter och den tar 2–3 timmar att ladda. Trappsensor, ingen fjärrkontroll. Pris: Billigaste priset på robotdammsugaren  just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

– Robotdammsugaren navigerar försiktigt runt möbler och hinder men är samtidigt skoningslöst effektiv mot damm, grus, långa hårstrån och djurhår, både på hårda golv och tjocka mattor, skriver bäst-i-test. 

Det negativa: "Något högljudd, relativt hög vid tornet."

M3: Electrolux Pure i9

Tidningen M3 publicerade test av robotdammsugare i maj 2018. De gav näst högsta betyget 9 till Electrolux Pure i9 som navigerar med laser och kamera och klarar 2,2 centimeter höga trösklar. M3 gillar den trekantiga formen som ska komma bättre in i hörn och längs kanter. M3 framhäver också att den är lätt att rengöra och göra rent. Till minussidan är att den saknar Hepa-filter och är högljudd. Pris: Billigaste priset på robotdammsugaren just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

 

M3 ger även ett bra betyg åt den betydligt billigare Cleanmate s800. En finess är att uv-lampan på undersidan påstås döda bakterier på golvet. Roboten har även en moppfunktion. Kritiken är att den är dålig på hörn och mattor. Pris: Billigaste priset på robotdammsugaren just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

 

En tredje modell, Miele Scout RX1 utmärker sig med att den kommer fram bra och kommer åt i hörnen. Det är en "gammal" modell, släppt redan 2014. Pris: Billigaste priset på robotdammsugaren just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Annons: