Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Riksbanken lämnar, som väntat, räntan oförändrad.

Den svenska centralbanken höjer inte heller sin prognos – räntan väntas ligga kvar på noll åtminstone till tredje kvartalet 2024.

Senast Riksbanken gav besked om reporäntan, den så kallade styrräntan, var i april. Då skrev man att ”värdepappersköp och nollränta ger stöd åt återhämtningen och inflationen”.

Räntan lämnades kvar på noll procent, där den har legat sen början av 2020.

Riksbankens besked: Nollränta 

På torsdagen kom det tredje räntebeskedet för i år:

Räntan lämnas oförändrad på noll procent. Och Riksbanken höjer inte heller räntebanan – enligt prognosen kommer det vara fortsatt nollränta i flera år till.

Man utesluter inte heller en sänkning ”om inflationsutsikterna försvagas”.

I ett pressmeddelande skriver banken:

”Smittspridningen av coronaviruset har minskat och det ekonomiska läget ser ljusare ut. Men pandemin är inte över och inflationstrycket är fortfarande måttligt. Genom att föra en expansiv penningpolitik bidrar Riksbanken till en fortsatt god utveckling i ekonomin och till att inflationen varaktigt kan vara nära målet.”

Förutom att man lämnar räntan på noll har Riksbanken beslutat att fortsätta köpa värdepapper inom ramen om 700 miljarder kronor.

Thulin: Stigande räntor är ingen ko på isen

Erik Pensers Jonas Thulin om ränte- och inflationsoron.