Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resandet rasar – och du kan bli blåst på pengarna

Charterflyg i Kina-provinsen Gansu i helgen.
Foto: FAN PEISHEN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turister i Italien.
Foto: MARCO PASSARO/SHUTTERSTOCK

Resebranschen drabbas hårt av coronaviruset.

I Sverige är den allmänna nedgången i nybokningar 10–20 procent. På vissa resmål 50 procent.

– Det är redan nu väldigt tufft för många arrangörer, säger Didrik von Seth, generalsekreterare i branschorganisationen SRF.

Samtidigt är många resenärer oroliga. Det här gäller om du vill avboka en resa.

Globalt är resenäringen en jätteindustri med över 300 miljoner anställda och en omsättning som räknas i biljoner.

I skuggan av virusutbrottet blöder resebranschen. I USA jämför man nedgången med den som drabbade resandet efter terroristattacken 11 september 2001.

Flygbolaget United Airlines uppger enligt CNN att man tappat 75 procent av bokningarna av flyg från USA över Stilla havet mot Asien och Australien. Till Kina reser i princip ingen med bolaget just nu.

Att affärsresandet gått ned märks tydligt. I Europa har till exempel flera stora branschmässor ställts in på grund av virusskräck.

Först mobilteknikmässan i Barcelona, sedan stora och trendsättande bilsalongen i Genéve. Även resebranschens stora mötesplats ITB-mässan i Berlin med 160 000 deltagare är inställd.

”Har det väldigt tufft”

Här i Sverige kämpar resebranschen i motvind. Om inte virusspridningen klingar av innan sommaren står man inför stora svårigheter, säger Didrik von Seth, generalsekreterare i SRF, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, samt vd i Svenska Resebyråföreningens Service AB.

– På grund av coronaviruset ser vi en minskad ekonomisk aktivitet överlag. För resebranschen innebär det att nybokningar minskat med 10-20 procent, upp till 50 procent på vissa destinationer.

Det senare gäller till exempel resor till norra Italien som blivit iskallt efter att smittan fått fäste i Milanoregionen med omnejd.

Hur mycket pengar resebranschen förlorat är för tidigt att säga, enligt Didrik von Seth. Men för många arrangörer är det ett utsatt läge.

– Redan nu är det väldigt tufft. Den här branschen präglas av små marginaler. Klingar det inte av innan sommaren kan arbetstillfällen försvinna, säger generalsekreteraren som samtidigt är kritisk mot att SRF inte var inbjuden när regeringen hade krissamtal om coronaviruset med andra branschorganisationer.

– Vi har 7 000 anställda och omsätter 50 miljarder kronor. Sedan tillkommer hela besöksnäringen med hotell och restauranger, fortsätter von Seth.

Osäkerhet om avbokningar

Många kunder hör av sig till resebyråer och flygbolag och är osäkra på vad som gäller om man vill avboka en resa för att man är rädd för smittan. 

Det generella svaret är att man får pengarna tillbaka på en paketresa om UD avråder från resor till det aktuella resmålet. Då har man rätt till avbokning med full återbetalning, men inte annars. Allmän oro räcker inte.

– Har man köpt ett avbeställningsskydd kan resan avbokas om man blivit sjuk och kan uppvisa läkarintyg. Men rädsla för att bli smittad räknas alltså inte som ett skäl, uppger Didrik von Seth.

Inte heller på hemförsäkringen kan man räkna med ersättning för avbokad resa på grund av coronaroro. Reseförsäkringsbolaget Europeiska uppger att avbeställningsskyddet endast gäller vid avbokning av resmål som UD avråder att åka till.

Har du köpt en reguljär flygbiljett till ett resmål finns ingen lagstadgad ångerrätt ens om UD avråder. Då är det flygbolagens egna villkor för avbokningar som gäller.


Följ med i coronatestbilen i Stockholm: ”Killar i näsan”.

Detta gäller om du bokat resa

Enligt paketreselagen har en resenär som köpt en paketresa rätt att avboka kostnadsfritt om det är farligt eller inte tillrådligt att åka till resmålet.

För att en resenär ska ha rätt att avboka utan kostnad krävs att UD eller annan behörig myndighet avråder från resor till det aktuella resmålet.

Det krävs vidare att man med sannolikhet kan konstatera att resmålet påverkas vid tidpunkten för resan, så det är inte säkert att man får tillbaka pengar om avresa ligger längre fram i tiden.

Har du bokat flygbiljett själv, ingen paketresa, är et flygbolagets villkor som gäller. Dessa skiljer sig från bolag till bolag. SAS återbetalar till exempel inte generellt biljetter som avbokas på grund av rädsla för coronavirus.

Om du missar hemresan

Resenärer som blir fast på resmålet på grund av att hotellet sätts i karantän, löper risk för att missa sin hemresa. I dessa fall har arrangören en allmän skyldighet att ge assistans till resenären, till exempel hjälp att komma i kontakt med sjukvården i landet eller att hitta nya flygbiljetter hem.

Arrangören ansvarar dock inte enligt lagen för de kostnader som uppkommer. Resenär som inte inställer sig till hemresan får i stället vända sig till sitt försäkringsbolag för att försöka få ersättning.

Källa: SRF

Kan man smitta utan symptom? Vi reder ut.
Annons: