Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens budget: Dyrare vin, sprit och tobak

Priset på öl väntas gå upp med cirka 25 öre. En flaska vin blir en krona dyrare.Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Skatterna står för större delen av priset när du handlar på Systembolaget.Foto: SYSTEMBOLAGET

En höjning av skatterna för alkohol och tobak ska ge mer pengar till statskassan.

Finansminister Magdalena Anderssons departement finslipar nu på detaljerna.

Den aviserade höjningen av skatterna på alkohol och tobak ska ingå i ett paket av olika höjningar som ska finansiera höjningen av försvarsanslagen perioden 2022-2025. 

Skattehöjningarna väntas dra in cirka en miljard kronor. Förslaget är en del av en överenskommelse mellan de två regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

För den som i dag går in på Systembolaget är de olika skatterna redan nu den enskilt tyngsta posten vid ett köp.

Så här ser det ut i genomsnitt vid ett köp enligt Systembolagets egna beräkningar:

Alkoholskatt 32 procent.

Moms 20 procent.

Leverantören 37 procent.

Systembolaget 11 procent.

Regeringen motiverar en höjning av alkoholskatten med att ”det allmänna prisläget” har ökat. Alkoholskatten höjdes senast 2017.

När det gäller tobaksskatten har regeringen funnit att Sverige enligt en rapport från EU-kommissionen har bland de lägsta cigarettpriserna i EU i förhållandet till invånarnas köpkraft.

– Alkoholskatten är ju inte indexerad alls, så höjer man inte den urholkas den skatten. och vi har ju inte lägre ambitioner nu för folkhälsan, säger finansminister Magdalena Andersson till nyhetsbyrån TT.

Exakt hur höjningarna kommer att slå är oklart. Men enligt en beräkning som nyhetsbyrån TT redovisar blir en flaska vin kring en krona dyrare, en 75 centiliters flaska med sprit ”några kronor” dyrare och öl cirka 25 öre dyrare.

Hur skattehöjningen ska se ut för cigaretter och snus är oklart.

Höjningarna är tänkt att träda i kraft 2023.

Annons: