Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen stryper vinhandeln på nätet

– Viktigt att vi vidtar åtgärder som gör att vi säkrar upp det svenska alkoholmonopolet, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Det är i dag mycket enkelt att beställa vin direkt från utlandet.Foto: COLOURBOX / COLOURBOX.COM MAXPPP

Det ökade antalet vinhandlare på nätet har retat upp regeringen.

– Man kan inte agera som att man är ett systembolag när man inte är det, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Dagens Nyheter.

Regeringen tänker nu ta i med hårdhandskarna för att strypa handeln. 

Enligt socialminister Lena Hallengren pågår ett arbete innanför regeringskansliets väggar med att ta fram någon form av förslag som ska slå mot den ökande vinhandeln på nätet.  Men hur detta ska utformas är oklart.

– Det är något som vi måste fundera ytterligare på, men för mig är det väldigt viktigt att vi vidtar åtgärder som gör att vi säkrar upp det svenska alkoholmonopolet och Systembolagets försäljningsmonopol av alkohol, säger Lena Hallengren till Dagens Nyheter.

De privata näthandlarna utnyttjar möjligheten till försäljning genom att hänvisa till att det rör sig om distansförsäljning. Bakgrunden är en gammal dom från EU-domstolen som tydligt anger att ett förbud skulle kränka den fria rörligheten av varor och tjänster över gränserna inom EU.

Enligt regelverket för näthandlarna får de inte hålla något varulager i Sverige utan varorna måste transporteras direkt till köparen i Sverige från ett annat EU-land.  Bakgrunden är den så kallade Rosengrendomen i dåvarande EG-domstolen (numera EU–domstolen) den 5 juni 2007 som gjorde det möjligt för svenskar att importera vin direkt från andra EU-länder trots det svenska alkoholmonopolet. Den så kallade privatimporten förutsätter att köparen betalar alkoholskatt i Sverige.

Systembolaget drar vinhandlare inför domstol

Flera näthandlare är i dag stämda av Systembolaget i Patent och marknadsdomstolen. Den danska vinappen Vivino har dragits inför domstolen. Företaget bryter mot alkoholmonopolet genom att leverera vin till svenska hushåll, hävdar Systemet i sin stämning.

Det danska företaget började sälja vin på den svenska marknaden i september 2019, och inledde då ett samarbete med ett privat budföretag som sköter hemtransporten av vinet till kunderna.

 

Annons: