Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elprischocken: Stöd på 6 000 kronor till husägare

Hör finansminister Mikael Damberg om regeringens kompensation till hushållen.
Finansminister Mikael Damberg (S) under onsdagens pressträff.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Energiminister Khashayar Farmanbar (S)
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Patrik C Österberg / IBL

De konsumenter som har högst elförbrukning ska kompenseras ekonomiskt.

Det vill regeringen – som presenterade en satsning på sex miljarder på onsdagen.

Bland annat ska ett stöd på max 6 000 kronor kunna ges till de hushåll som använder mest el.

– Det är en exceptionell situation, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Under vintern har de svenska elpriserna varit ovanligt höga. Fram till november 2021 kostade elen mer än dubbelt så mycket som året innan för vissa hushåll. 

– Vi har väldigt höga elpriser i Sverige och i Europa det tror jag inte har undgått någon. Regeringen tar situationen på fullaste allvar, säger finansminister Mikael Damberg.

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor för att kompensera de hushåll som drabbats hårt. 

1,8 miljoner hushåll i villa och småhus berörs. 

”En exceptionell åtgärd i en exceptionell situation”

Som mest rör det sig om 6 000 kronor för de som har en elförbrukning upp till 2000 kilowattimmar per månad. När stödet kommer att betalas ut är ännu oklart men kommer att handla om 2 000 kronor per månad för december-februari. 

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation, det är ovanligt att gå in med stöd när priser fluktuerar på marknader, säger Damberg. 

Energiminister Khashayar Farmanbar säger att Sverige kommer behöva mycket el framöver och därför tredubblas investeringarna i stamnätet.

– Vi behöver också öka elproduktionen, framförallt i södra Sverige. Vi ska därför underlätta havsbaserad vindkraft, säger Farmanbar. 

Så ska elpriskompensationen funka

 De elkunder som använder över 2 000 kilowattimmar el per månad ska kunna få den högsta ekonomiska kompensationen. I praktiken handlar det om villa- och småhusägare som har eluppvärmda hus. Men även konsumenter med lägre elförbrukning ska kunna få kompensation.

Det handlar om 2 000 kronor per månad under december-februari, alltså totalt 6 000 kronor.

Hushållen ska inte behöva ansöka om pengarna. I stället ska utformningen av stödet utvecklas i samråd med elnätsbolagen, myndigheter och riksdagen, enligt regeringen.

När stödet betalas ut är oklart – först kommer det att ske samtal mellan de berörda aktörerna.

Kommer betalas ut retroaktivt

Orsaken till de höga priserna är enligt Farmanbar är stigande priser på naturgas och andra fossila bränslen. Den ekonomiska efterhämtningen förra året ökade efterfrågan på el i Europa och det driver upp priserna även i Sverige. 

– Jag förstår att svenska konsumenter känner oro för sin ekonomi, säger Farmanbar och tillägger:

– I Sverige ska vi ha stabil till gång på el och rimliga priser.

Moderaterna har tidigare föreslagit en tillfälligt slopad elskatt – som ska sänkas retroaktivt. Ett förslag som regeringen avvisat.

– Vi har följt frågan noga och tittat på väldigt noga på Moderaternas idé om förändringar och kommit fram till att det inte är en framkomlig väg. Då har vi tittat flera veckor på ett förslag som är genomförbart och som når de som är mest drabbade, säger Mikael Damberg.

Medlen ska betalas ut retroaktivt till de hushåll som har en förbrukning på över 2000 kilowattimmar utan att de behöver ansöka om det. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

Sedan tidigare är industrins elskatt redan subventionerad.

”Elprischocken kan bli x-faktorn i valet”

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg om elprisfrågan.