Peter Eriksson (MP): ”Skrotningspremien gav en väldigt dålig signal om att vi inte ska ha vedspisar eller kaminer allt i framtiden.” Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPeter Eriksson (MP): ”Skrotningspremien gav en väldigt dålig signal om att vi inte ska ha vedspisar eller kaminer allt i framtiden.” Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Eriksson (MP): ”Skrotningspremien gav en väldigt dålig signal om att vi inte ska ha vedspisar eller kaminer allt i framtiden.” Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Raseriet: Vedträn väller in i protest till ministern

Publicerad
Uppdaterad

Vedspisraseriet fick regeringen att backa.

Men ilskan mot de nya direktiven finns kvar.

– Vi var inte alls förberedda på detta, säger Lena Hagert Pilenås på Boverket.

Samtidigt väller vedträn in i protest till bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Gamla vedspisar skapar värme, trivsel och trygghet. De är dessutom vackra, anser de flesta av ägarna.

Nya regler från 1 juli i år går ut på att man inte får sätta in gamla vedspisar i nybyggda hus, för att möta EU:s hårdare utsläppsregler.

Boverket har formulerat direktiven kring frågan som blivit glödhet både i slott och koja.

Nytt bränsle fick beslutet när Boverket ville införa en skrotningspremie för att strypa andrahandsmarknaden av vedspisar.

Förslaget tolkades av många som att regeringen uppmanade till massförstörelse av en del av vårt kulturarv: Gamla och tidstypiska kaminer och vedspisar skulle bytas ut mot nya standardiserade modeller.

 

LÄS OCKSÅ: Chocksiffror – så slår en ny fastighetsskatt

Peter Eriksson (MP): ”Dålig signal”

Protesterna fick bostadsminister Peter Eriksson (MP) att backa om skrotningspremien.

– En del fick känslan av att regeringen eller myndigheterna vill att vi helt ska avveckla det här med vedspisar. Skrotningspremien gav en väldigt dålig signal om att vi inte ska ha vedspisar eller kaminer allt i framtiden. Jag tycker det är bra att folk, särskilt på landsbygden, har ett alternativ till värmekällan, säger bostadsministern till Dina Pengar.

Missförståndet låg i att många trodde att man i förlängningen skulle förbjuda vedspisar och kaminer helt.

Murad vedspis.Foto: / PRIVAT

– Jag tyckte nog att Boverket misslyckades med att kommunicera det här från början, även om det fanns vissa som medvetet försökte underblåsa de här missförstånden, säger Peter Eriksson.

Han är fortfarande skriven i sitt hus i skogarna utanför Kalix – där han eldar med ved.

– Jag värmer hela huset med vedspisen och vedboden är full. Eldar man på rätt sätt, med torr ved, är problemen inte så stora, säger Peter Eriksson.

 

LÄS OCKSÅ: Län för län – så ändrades villapriserna under 2017 

På Facebook kokar ”Vedspisupproret”

På Facebook har gruppen ”Vedspisupproret” fått över 20 000 medlemmar (uppdaterad siffra på måndagen) och här har kritiken mot de nya reglerna varit massiv.

Men även om vändningen får stöd bland kritikerna rasar upproret mot att inte tillåta äldre vedspisar i nya hus.

Bostäder med högt kulturvärde kommer att kunna undantas från reglerna.

Men beslutet ligger på kommunerna och många frågar sig hur 290 kommuner ska kunna göra liknande bedömningar.

Lena Hagert Pilenås på Boverket: ”Vi var inte alls förberedda på detta.”

För Boverkets del väntar ett hårt arbete med att utbilda kommuner och svara oroliga husägare.

– Vi jobbar med att informera kommunerna och ger exempel på hur man kan besluta med vedspisarna. Boverket menar att det inte är bara K-märkta hus som kan undantas. Tanken är att det ska finnas en flexibilitet för att man ska kunna tillvarata kulturhistoriska värden, säger Lena Hagert Pilenås, ansvarig enhetschef på Boverket, till Dina Pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare på räntekriget 

Landsbygdens ilska mot Stockholm

En stor del av medlemmarna riktar ilskan mot Stockholm.

”Politiker som enbart är uppvuxna och verkar i en stad, borde ha begränsad behörighet i att ta fram förslag”, skriver en medlem.

”Regeringen vill inte att befolkningen ska klara sig själv. Risken är ju att man även kan tänka själv då”, skriver en annan.

Flera i gruppen har skickat vedpost till regeringskansliet och Boverket:

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Peter Erikssons löfte till landsbygden om bredbandet 

”Marianne, 57: ”Beslutet är absurt”

Dina Pengar har pratat med Marianne Ljungkvist, 57, som har ett torp utanför Arboga. Hennes vedspis är tillsammans med solcellslampor enda energikällan.

– I Sverige är det kallt och ruggigt och vi har massor av träd. Det här beslutet innebär i förlängningen att man bidrar till att man inte ska kunna värma sig och laga mat med trä. Det är absurt, säger hon till Dina Pengar.

Marianne är helt beroende av sin vedspis när hon är på landet.

– Det här slår mot landsbygden. Tänk på alla strömavbrott. Det handlar om ren överlevnad, man kan frysa ihjäl utan vedspis.

Marianne Ljungkvist: ”Det handlar om ren överlevnad, man kan frysa ihjäl utan vedspis.”

Även om hon får behålla sin vedspis oförändrad tycker hon att beslutet sänder ut märkliga signaler.

– Det är fel att inte återanvända gamla saker. Att återanvända är en insats för miljön. Beslutet slår väldigt hårt mot landsbygden, säger Marianne som vuxit upp i ett hem med vedspis.

 

LÄS OCKSÅ: Billigast och dyrast matkasse i Sverige 

”Man rör det djupaste i svenskheten”

Nostalgi och kulturhistoriska värden tycks vara faktorer som underskattats.

– Det Boverket inte verkar fatta är att om man rör vid vedspisen rör man samtidigt vid något av det djupaste i själva svenskheten, skriver författaren och folklivsforskaren Dan Korn i ett inlägg på Timbro. 

Brevbäraren kommer fortsätta att dela ut ved på regeringskansliet.

På fredagen fick Peter Eriksson två rejäla vedklabbar att arkivera som ”inkomna handlingar”, varvid de därför inte kan användas i vedspisen hemma i Kalix.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen