Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prylarna som kan orsaka eldsvådor och elchocker

CDON.com sålde en livsfarlig piratkopierad laddare. Den kan börja brinna eller ge dig elchocker.Foto: Elsäkerhetsverket
Lampan från Bergman Lights kan ge elchocker och förbjöds.Foto: Elsäkerhetsverket
Martin Gustafsson är inspektör på Elsäkerhetsverket.Foto: / ELSÄKERHETSVERKET

Här är de farliga prylarna som Elsäkerhetsverket varnar för.

Det handlar om laddare, LED-lampor och strålkastare som kan börja brinna eller ge elchocker.

– Vi har sett ett stort oroande antal anmälningar, säger Martin Gustafsson, inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket.

Dina Pengar har gått igenom samtliga produkter som Elsäkerhetsverket varnat för och belagt med försäljningsförbud under tidsperioden 1 januari 2017 till i dag. Totalt är det 36 produkter och en betydande del rör USB-laddare och LED-belysning. Det är lamparmaturer som kan ge stötar, vatten som läcker in i elektroniken och laddare som bedöms vara livsfarliga.

– Vi har sett ett stort oroande antal anmälningar, säger Martin Gustafsson som är inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket.

Alla produkter som märks med CE måste ha en EU-försäkran som ska lämnas till marknadskontrollerande myndighet. I många av de förbjudna produkterna saknades en sådan. Andra brister är avsaknaden av produktinformation, säkerhetsanvisningar och ibland även förpackningar.

Näthandeljätten förekommer på listan

Ett företag som förekommer med tre produkter är svenska näthandelsjätten CDON.com. Det handlar om tre USB-laddare som kan börja brinna eller ge användaren elchocker. En av dem är en piratkopia. Elsäkerhetsverket kallar laddarna livsfarliga.

– Det är självklart vår högsta prioritet att de produkter som säljs på CDON.com är säkra. CDON.com är en marknadsplats där CDON själva och andra anslutna handlare säljer sina varor. Vi arbetar därför på flera sätt för att säkerställa kvaliteten i utbudet på sajten, säger presschef Erik Löfgren på e-handelskoncernen Qliro Group där CDON.com ingår.

För handlarna som är anslutna till marknadsplatsen ställer CDON.com tydliga krav i sina avtal, enligt Erik Löfgren. Man gör även löpande kontroller av beskrivningar och märkningar. Man tillämpar även försiktighetsprincipen och stänger ned de produkter som pekas ut som risker tills motsatsen är bevisad.

CDON.com sålde livsfarlig piratkopierad laddare

Men trots att handelsplatsen säger sig kräva ordentliga säkerhetsinstruktioner sålde de en piratkopierad USB-laddare. Laddaren påstods komma från Nokia och levererades i en enkel plastpåse, utan någon bruksanvisning. Den kunde börja brinna och ge användaren livsfarliga elchocker, enligt Elsäkerhetsverket.

Att det funnits en piratkopierad produkt i utbudet är ett brott mot företagets policy, säger Erik Löfgren.

– Vi är tydliga med att det inte är tillåtet, vi utreder misstanke och vi agerar mot konstaterade fall. CDON samarbetar även med rättighetsinnehavare för att reda ut potentiella intrång, piratkopior är något som skadar marknadens alla parter.

Vad gör nu om en produkt bedöms som farlig?

– I fall där produkter misstänks ha säkerhetsfel informeras kunderna om detta och vi ser till att produkten skickas tillbaka eller kasseras på lämpligt sätt. Kunden får såklart även pengarna tillbaka.

 

LÄS ÄVEN: Hennes laddare från Wish började brinna

 

SÅ ANMÄLER DU FARLIGA PRODUKTER

Du kan anmäla produkter, elanläggningar eller elinstallatörer till Elsäkerhetsverket. Det kan bland annat handla om att produkten blivit farlig och kanske till och med börjat brinna. Den kanske inte heller uppfyller kraven eller irriterar annan utrustning?

 

När det kommer till aktörerna kan du exempelvis anmäla om en installatör inte utfört arbetet på ett korrekt sätt.

 

Om Elsäkerhetsverket ska testa produkten måste den finnas på marknaden i dagsläget.

 

SÅ FUNKAR FÖRSÄLJNINGSFÖRBUD

Försäljningsförbud kan kombineras med krav på återtagande från återförsäljare, vilket innebär att importören ska ta tillbaka levererade produkter från sina återförsäljare.

 

Om en produkt har så allvarliga brister att den är direkt farlig vid användning tas ett beslut om försäljningsförbud med ett återtagande från konsument. Den ansvarige för produkten ska då se till att informera konsumenten om hur återtagandet av produkten kommer att gå till.

 

Källa: Elsäkerhetsverket

 

Här är hela listan:

LED-lampan kan ge elchocker.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-lampan som kan ge elchocker

LED-lampan som såldes av WePack AB fick försäljningsförbud tredje januari 2017 eftersom den kan ge elchocker då man skruvar i och ur den. Lampan är från varumärket Primoflux, modell 5060-60LED, och har E27-sockel. WePack AB har uppmanat alla som köpt lampan att returnera eller kassera den och företaget kommer att lämna ersättning till kunderna.

LED-lampa från Primoflux som kan orsaka elchock och brand.Foto: Elsäkerhetsverket

Kan orsaka elchock och brand

Den tredje januari 2017 la Elsäkerhetsverket försäljningsförbud på en LED-lampa från Primoflux av modell LSB-E27-02-03-03. Lampans sockel är felaktigt utformad och har inte tillförlitlig kontakt mot lamphållaren vilket kan ge elchocker och orsaka brand. Lampan såldes av WePack AB.

LED-strålkastarens jordkabeln var inte ansluten.Foto: Elsäkerhetsverket

Undermålig ledstrålkastare återkallas

LED-strålkastaren från YCG, okänd modell, är undermåligt byggd. Bland annat är jordkabeln inte ansluten och lampan har dålig mekanisk hållfasthet. Produkten fick försäljningsförbud tredje januari 2017 och Sunshineled AB som sålt strålkastaren tvingades att återkalla alla sålda enheter från konsumenterna. 

Lampan från webbshoppen spotiled.se kan ge elchocker.Foto: Elsäkerhetsverket

Avger störningar och risk för elchock

16 januari 2017 beslutade Elsäkerhetsverket  att belägga LED-strålkastaren av modell FL03-30 från inLED med försäljningsförbud. Närkabeln är av fel typ – något som kan orsaka elchock. Dessutom kan lampan störa annan elektronik. Produkten har sålts på spotiled.se som tvingades återkalla alla sålda enheter.

Växtlampan som sålts på 24.se kan störa annan elektronikFoto: Elsäkerhetsverket

Växtlampan avger störningar

Växtlampan från Grönt Ljus / Wexthuset av modell Plant Light Primula, som sålts på webbshoppen 24.se, avger ledningsbundna störningar som stör annan elektronik som är ansluten i samma uttag. Nionde februari 2017 fick den försäljningsförbud.

LED-lampan har fel dimensioner och sockeln passar inte i hållaren. Den såldes på ledgiganten.se.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-lampan som inte passar i hållaren

LED-lampan från aaxsus av modell 1840 har fel dimensioner och sockeln passar inte i hållaren. Märkningen på produkten är också bristfällig, därför beslutades om försäljningsförbud nionde januari 2017.  Lampan såldes på ledgiganten.se.

Höljet sprack under testet. De innebar att vatten kunde komma in i lampan och orsaka elchock och brand.Foto: Elsäkerhetsverket

Vatten läckte in i strålkastaren – risk för brand och elchock

När LED-strålkastaren från Gripo, modell 7065, testades gick den sönder och höljet sprack. Det gjorde att vatten kunde läcka in i lampan vilket skulle kunna orsaka elchock och brand. Ett försäljningsförbud utfärdades 17 januari 2017. Lampan kunde köpas i Swedols butiker och på deras hemsida.

LED-strålkastaren kan störa ut annan elektronik.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-strålkastaren kan ge störningar

Strålkastaren från Teralite Led av okänd modell fick försäljningsförbud 17 januari 2017. Den kan störa ut annan elektronik som sitter anslutet i samma uttag eller som finns i närheten. LED-strålkastaren såldes av Ljustemas butik och webbshop.

Förbjöds efter att vatten läckt in i strålkastaren som såldes på elampan.se.Foto: Elsäkerhetsverket

Vatten läckte in i strålkastaren

När Elsäkerhetsverket testade LED-strålkastaren av modell 4589 4262 X från LED Energie läckte vatten in i strålkastaren. Andra februari 2017 förbjöds strålkastaren som såldes på elampan.se.

LED-strålkastaren fick försäljningsstopp i januari 2017.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-strålkastaren stör ut annan elektronik

En bristfällig konstruktion gör att LED-strålkastaren av modell TL-F20W-C eller  PBAL20WNW kan störa ut annan elektronik. Varumärke är okänt och lampan såldes i webbshoppen Prestandabelysning.se. Strålkastaren förbjöds 30 januari 2017.

Tillverkarens namn fanns inte med på märkningen av LED-strålkastaren.Foto: Elsäkerhetsverket

Vatten läckte in vid testet

När strålkastaren som såldes av Hasses Ledimport testades läckte vatten in. Modellen heter TI-GP-FL30w och den störde ut annan elektronik vid testet, dessutom saknades information på märkningen. 30 januari 2017 fick den försäljningsförbud.

Badrumsspegeln läckte in vatten.Foto: Elsäkerhetsverket

 

Förpackningen till den farliga spegeln.Foto: Elsäkerhetsverket

Badrumsspegel med belysning läckte in vatten

Spegeln med belysning är tänkt att sitta i ett badrum – men "vatten läcker in på farliga ställen", skriver Elsäkerhetsverket i sitt beslut. Märkningen visar varken vilket varumärke som tillverkat spegeln eller vad modellen heter. 16 februari 2017 förbjöds produkten som såldes av Swedmart Aktiebolag.

"Livsfarlig". Bordslampan från Reforma Sthlm är livsfarlig, även vid normal användning.Foto: Elsäkerhetsverket

Livsfarlig bordslampa förbjuds

Bordslampan från Reforma Sthlm är livsfarlig, även vid normal användning enligt Elsäkerhetsverkets tester. När man skruvar i lampan blir den spänningsförande direkt och kan orsaka elchocker och brand. Dessutom saknar lampan märkning. Modellen heter Bordslampa Industri Vintage och såldes av Reforma Sthlm. Den stoppades från försäljning sjunde mars 2017.

USB-laddaren som såldes på Themobilestore.se kan vara livsfarlig.Foto: Elsäkerhetsverket

Livsfarlig USB-laddare återkallas

USB-laddaren av modell A08-06 som såldes på Themobilestore.se kan vara livsfarlig och därför måste den återkallas från konsumenterna. Laddaren klarade inte av Elsäkerhetsverkets tester och riskerar att orsaka elchock eller brand. Höljet är inte heller beständigt mot eld vilket kan göra att brand sprids. Varumärket och andra viktiga märkningar saknas på USB-laddaren och 13 april 2017 förbjöds försäljning av produkten. 

USB-laddaren som såldes på Lux-case.se kan orsaka brand och elchock.Foto: Elsäkerhetsverket

Laddaren kan orsaka brand

USB-laddaren BTY, av modell BTY-M501, kan orsaka brand och elchock eftersom den är kostruerade med fel komponenter. 13 april 2017 förbjöds försäljning av laddaren som såldes på Lux-case.se och laddaren måste återkallas.

CDON.com sålde en livsfarlig USB-laddare. Den visade sig vara en piratkopierad Nokialaddare.Foto: Elsäkerhetsverket

CDON.com sålde livsfarlig piratkopierad laddare

USB-laddaren påstås komma från Nokia men är en piratkopia från varumärket Salcomp, tillverkad i Kina. Laddaren har stora brister som gör att den kan fatta eld eller ge elchocker. 17 april 2017 fick laddaren försäljningsförbud och de sålda laddarna måste återkallas. Modellen heter AC-50E.

USB-laddaren som köptes via Cableworld.se och avXperten.dk kan börja brinna.Foto: Elsäkerhetsverket

Laddaren kan börja brinna 

En USB-laddare såld av Cableworld.se och avXperten.dk riskerar att börja brinna eller ge användaren elchocker. Modellen heter TC006, men varumärket är okänt. 10 april 2017 fick den försäljningsförbud och måste återkallas.

Den livsfarliga laddaren med tre USB-utgångar såldes av Sunnerbergteknik.com. Foto: Elsäkerhetsverket

Laddaren kan börja brinna 

Den här livsfarliga laddaren med tre USB-utgångar såldes av Sunnerbergteknik.com. Den har flera allvarliga brister som kan orsaka elchock och brand. USB-laddaren som saknar både varumärke och modellbeteckning fick försäljningsförbud tionde april 2017.

USB-laddaren som såldes påFyndiq.se kan orsaka både brand och elchocker.Foto: Elsäkerhetsverket

Livsfarlig laddare stoppas

USB-laddaren som såldes av Fyndiq.se visade sig ha flera brister när den testades och kan orsaka både brand och elchocker. Elsäkerhetsverket anser därför att laddaren är livsfarlig. Modellen heter NOKOKO-10 men varumärket är okänt och laddaren kom utan förpackning och produktinformation. Tionde april 2017 förbjöds laddaren.

USB-laddaren 3in1 såldes på CDON.com och kallas livsfarlig och Elsäkerhetsverket.Foto: Elsäkerhetsverket

Laddare kan ge stötar och börja brinna

Tionde april 2017 förbjöds USB-laddaren 3in1, från okänt varumärke. Laddaren klarade inte testerna och riskerar att börja brinna eller ge elchocker. Produkten såldes av CDON.com.

Laddaren från Beeyo såldes av CDON.com.Foto: Elsäkerhetsverket

Livsfarlig USB-laddare 

Den här USB-laddaren såldes av CDON.com och klarade inte testerna när Elsäkerhetsverket granskade den. Bland annat kan laddaren börja brinna eller ge elchocker. Märket är Beeyo och modellen kallas GSM016301. Laddaren förbjöds tionde april 2017.

Den här klämlampan från Netto stoppades fjärde april 2017.Foto: Elsäkerhetsverket

Lampa från Netto stoppas

Den här klämlampan från Netto stoppades fjärde april 2017 eftersom den roterar av sin egen vikt om den kläms fast på ett rör eller stång. Fabrikatet är Ronald A/S / Just Light och modellen heter 6174.

Högtalarna av modell BC4A-W, ADA170.145 från Adastra stoppades i april 2017. De såldes av Billebro.se.Foto: Elsäkerhetsverket

Högtalare med brittisk stickpropp förbjuds

Högtalarna av modell BC4A-W, ADA170.145 från Adastra har en strömförsörjning som kommer med en brittisk stickpropp. Det får man inte sälja i Sverige. Till högtalarna kom en reseadpater, men en sådan ska bara användas kortare stunder och inte som en permanent lösning. Högtalarna kunde köpas på Billebro.se men fjärde april 2017 stoppades försäljningen.

Lampan som såldes av Biljardexperten i Stockholm AB har så stora brister att den bedöms vara livsfarlig. Märket är Joba och modellen heter HS-3, Trilux III.Foto: Elsäkerhetsverket

Farlig lampa återkallas

Denna lampa som såldes av Biljardexperten i Stockholm AB har så stora brister att den bedöms som livsfarlig och stoppades den tionde april förra året av Elsäkerhetsverket. Man kan nämligen lätta komma åt den spänningsförande sockeln på den ljuskälla man skruvar i. Lampan är av märket Joba, modell HS-3, Trilux III och ska återkallas från konsumenterna.

Hobbex laddare till balansbrädor kan störa ut annan elektronik. Modellen heter HLT-180-0420200.Foto: Elsäkerhetsverket

Laddare från Hobbex stör ut annan elektronik

Laddaren som är till för balansbrädor stoppades från försäljning åttonde maj 2017 eftersom den kan störa ut annan elektronik. Störningarna kan fortplanta sig via elnätet och påverka elektronik som sitter ansluten. Produkten såldes av Hobbex och är av modell HLT-180-0420200.

Laddar till den radiostyrda bilen från Teknikmagasinet riskerar att börja brinna eller orsaka elchock.Foto: Elsäkerhetsverket

Radiostyrd bil från Teknikmagasinet stoppas

Den radiostyrda bilens laddare har en så klen isolation att den riskerar att börja brinna eller orsaka elchock. Tredje maj 2017 fick bilen försäljningsstopp hos försäljaren Teknikmagasinet. Fabrikatet är Vortex och modellen heter A979, Monster RTR.

Laddaren från Trendy såldes på telefonshoppen.se och riskerade att börja brinna eller ge elchocker.Foto: Elsäkerhetsverket

Farlig laddare från Trendy stoppades

Den här USB-laddaren från Trendy av modell T8AC105VWm j96-049508 stoppades efter att tester visade att den kunde ge användaren elchocker samt orsaka brand. Laddaren såldes på telefonshoppen.se fick försäljningsförbud åttonde maj 2017.

Utsuget från HBM hade flera fel och det fanns ingen bruksanvisning.Foto: Elsäkerhetsverket

Utsug saknade rätt märkningar

Nionde maj 2017 stoppades ett utsug av märket HBM som såldes av Automatic Production i Dalarna. Modellen heter Utsug 1200W och saknade bruksanvisning, CE-märkning och EU-försäkran. Det var fel på stickproppen och ytterhöljet på produkten var inte jordat. 

Lampan från Grönt Ljus AB störde ut annan elektronik under testet.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-lampan stör ut annan elektronik

Lampan som såldes av Grönt Ljus AB störde ut annan elektronik när den testades. Därför fick den försäljningsförbud 22 juni 2017. Varumärket är Grönt Ljus AB och modellen är S28-4W-01.

"Kan ge rejäl elchock", det säger Elsäkerhetsverket om lampan från Bergman Lights.Foto: Elsäkerhetsverket

Livsfarlig taklampa stoppad

Lampan som såldes av Bergman Lights kallas livsfarlig. Själva lampan skruvar kunden själv ihop av flera delar och när Elsäkerhetsverket testade den i hopskruvat läge upptäckte de att taklampan kan vara livsfarlig även när ljuskällorna är ordentligt iskruvade. Det är lätt att komma åt spänningsförande delar – och få en elchock. Men även när ljuskällan ska skruvas ur uppstår problem, för samtidigt skruvas den ena lamphållaren isär och då finns risk för att man nuddar sockeln.

– Lampan är felkonstruerad och det är lätt komma åt spänningsförande delar vilket kan ge en rejäl elchock, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket.

13 juni 2017 fick lampan försäljningsförbud som omfattar modell Hanging No.5 och No.9 med flera från varumärket Bergman Lights.

LED-strålkastaren som såldes på maskinhandel.com stoppades i juni förra året.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-strålkastare återkallas

Strålkastaren från Optonica såldes av maskinhandel.com och vid testet visade det sig att den stör ut annan elektronik. Störningar ligger på så hög nivå som 35,7 dB över gränsen. Modellen heter FL5441, OPT-FL5441 och får inte säljas sedan 30 juni 2017.

Förstärkaren från Skytec störde ut vanlig radio.Foto: Elsäkerhetsverket

Förstärkare stör radio – stoppas

Den här förstärkaren störde vid testet FM-bandet, alltså vanlig radio. Förstärkaren har heller ingen EU-försäkran, vilket är ett lagkrav och Elsäkerhetsverket stoppade den fjärde augusti 2017. Förstärkaren är av märket Skytec och såldes av Billebro Eventure AB. Modellen heter PRO-240.

Taklampan från Erikslunds Möbler AB har många allvarliga brister och risken är mycket hög att den orsakar elchock och brand.Foto: Elsäkerhetsverket

Farlig taklampa måste tas bort

Taklampan från Erikslunds Möbler AB har många allvarliga brister och risken är mycket hög att den orsakar elchock och brand. "Lampan kan vara direkt farlig", skriver Elsäkerhetsverket i sitt beslut. Den förbjöds åttonde augusti förra året och alla sålda lampor måste återkallas från kunderna. Varumärke och modell är inte angivet på taklampan men kartongen är märkt 377-600.

LED-strålkastaren från TelForceOne S.A / Forever Light, modell 98598 förbjöds.Foto: Elsäkerhetsverket

LED-strålkastaren ger störningar

10 november 2017 förbjöds försäljning av den här LED-strålkastaren från TelForceOne S.A / Forever Light, modell 98598 eftersom den kan störa annan elektronik som är ansluten i samma elnät. LED-strålkastaren saknar också en korrekt EU-försäkran. Lampan såldes av Teknikproffset Nordic AB.

"Riktigt farlig". Lamphållaren från Netto stoppades.Foto: Elsäkerhetsverket

Farlig lamphållare från Netto

Den här lamphållaren som såldes av Netto stoppades 11 december förra året. Gängorna i lamphållaren är spänningsförande och gör att du kan få elchock när du skruvar i en lampa. "Det är riktigt farligt", skriver Elsäkerhetsverket på sin hemsida. Varumärket är Ronald A/S och modellen PO64812.

Riskerar att ge en elchock. Takarmaturen från varumärket OED Group Limited stoppades fjärde januari 2018.Foto: Elsäkerhetsverket

Armaturen kan ge elchock när man byter ljuskälla

Takarmaturen från varumärket OED Group Limited stoppades fjärde januari 2018. När man byter en ljuskälla riskerar man att komma åt farlig spänning som få en elchock. Både anslutningsledning och interna ledare är för klent tilltagna. Armaturen såldes av ABS M-Sport AB och modellen heter ABS-150-50W, OED-SS1550.

Annons: