Prognos: Fortsatt höga elpriser även nästa år

Elpriserna väntas ligga kvar på höga nivåer.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Elkostnaderna är högst för villor – och särskilt på vintern.
Foto: Colourbox

Elpriserna har skjutit i höjden under 2018.

– Det är de högsta elpriserna på arton år, säger Magnus Thorstensson på Energiföretagen Sverige till TT.

Och de höga priserna ser ut att fortsätta 2019.

Det genomsnittliga priset på elbörsen Nord Pool Spot landade på 45 öre/kWh i år. Det är knappt 17 öre mer än 2017 – vilket motsvarar en ökning på nästan 60 procent, skriver TT.

Orsaken till att elpriset har skjutit i höjden är bland annat den torra sommaren och bristen på vind och regn.Brist på vatten höjer elpriserna

– Vattenkraft är väldigt billigt och det gör att vi vanligtvis har lägre priser än på kontinenten. Men i år, då vi inte har haft lika mycket vatten, har priset i större utsträckning satts av fossilbaserad kraftproduktion i omvärlden och därför är tredubblingen av priset på utsläppsrätter en central orsak till det högre elpriset, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige, till TT.

Han fortsätter:

– Och när vi inte har tillräckligt med vattenkraft som täcker efterfrågan, så måste man ta dyra kraftslag i anspråk för att täcka behoven.Prognos: Höga priser även 2019

Underskottet av vatten ser ut att fortsätta in i 2019, vilket innebär att priserna kommer att ligga kvar på en hög nivå. Det beror dock på hur vintern blir. Milt väder kan innebära mindre förbrukning av el – och mycket nederbörd.

– Elpriser är en färskvara. Vi får se hur mycket snö som kommer och om det lägger sig på rätt ställen, säger Magnus Thorstensson till TT.

I början av december tog Dina Pengar upp vilka konsekvenser de höjda elpriserna får för landets villaägare.

– Elräkningen för en vanlig villaägare blir 3-4 000 kronor högre i vinter jämfört med förra vintern, sa då Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå.


LÄS MER: Varningen: Din elräkning kan bli 4 000 kronor högre 


Konsumenternas energimarknadsbyrå har också en prognos för elpriserna på sin hemsida. Där skriver man i sin decemberprognos:

”Terminspriserna pekar på att marknadens bedömning är att priserna stiger ytterligare något. Nästkommande kvartal (första kvartalet 2019) handlades under november månad för 52 öre/kWh. Elpriset förväntas sedan sjunka under våren till strax under 40 öre/kWh då efterfrågan av el minskar”.