Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Priserna på flygbiljetter kommer att fördubblas”

Reseexperten om pandemins effekter på resandet.
Lottie Knutson i kvällens program.Foto: Expressen TV / Expressen TV
Foto: SHUTTERSTOCK

Svenskarnas resande kommer aldrig att bli sig likt igen.

Det menar reseexperten Lottie Knutson.

– Det har varit onaturligt billigt att flyga. Jag tror att vi kommer se en fördubbling av priset på flygbiljetter, säger hon till Niklas Svensson i Expressen TV:s specialprogram om coronakrisen.

Styrelseproffset, journalisten och kommunikatören Lottie Knutson blev rikskändis efter tsunamikatastrofen för drygt 15 år sedan, i vilken hennes dåvarande roll som kommunikationsdirektör på Fritidsresor kom att hamna i centrum. 

I en intervju med Niklas Svensson i Expressens temaprogram om coronakrisen och som sänds i kväll, tisdag, ger hon beröm till hur Sverige hanterat krisen hittills, och höjer ett varnande finger för framtiden inom reseindustrin. 

– Risk tror jag alla löper som inte har en statlig ägare, tyvärr är det så just nu. Sedan har en del fått fördelaktiga lån, men vi kommer se ett blodbad, i besöksnäringen, turismen och transporterna. Det kommer kortsiktigt ge lite billigare biljetter, men långsiktigt.. utan konkurrens tenderar priserna att stiga, säger Knutson.  

Tror du att svenskarna kommer fortsätta resa när den här krisen är över?

– Nej, jag tror inte det, jag tror kortsiktigt, den här sommaren till exempel, det är helt uppenbart att det kommer bli helt andra semestermönster, säger hon och fortsätter: 

– Semester i Sverige, hyra ett litet torp eller en stuga, camping, cykla, vandra, alltså enkla och äkta nöjen. På sikt tror jag tyvärr att det här kommer dämpa den enorma reslust, där många människor faktiskt drog till New York och shoppade var och varannan helg. Så har faktiskt resmönstret varit, det har varit onaturligt billigt att flyga. Jag tror att vi kommer se en fördubbling på flygbiljetter i det lite längre perspektivet. 

”Kommer bli dyrare att resa”

Enligt uppgifter från Ving så har drygt en halv miljon svenskar betalat för paketresor som inte kan genomföras och sammanlagt så ska 2 miljarder kronor betalas tillbaka från de svenska arrangörerna – bara före UD:s resestopp gäller (15 juni).

Sammanlagt handlar det om paketresor till ett värde av sex miljarder kronor som ingen i dag vet om man kan genomföra.

Många flyg- och resebolag riskerar nu att gå under, något som enligt Knutsen kan ge betydligt högre priser på flygbiljetter i framtiden.

– Det kommer bli mycket dyrare att resa, plus att många redan nu har förlorat jobbet, och köpkraften minskar ju då. Det första vi drar ner på om vi inte har några pengar är semester, nöjen och så där. Och då slår det väldigt hårt mot de branscherna. Jag tror att tyvärr att samhällsekonomiskt så har vi bara sett början på nedgången. 

– Vi kommer se ett blodbad, säger hon i programmet.

Niklas Svensson i stor specialsändning om covid-19 – träffar ministrar och drabbade civila.
Annons: