Postnords vd: ”Vi når inte upp till våra mål”

Publicerad

Postnord klarar inte sina leveransmål.

Det slår Postnords vd Håkan Ericsson fast i en intervju med DN: 

– Men vår bedömning är att vi är minst lika bra som övriga på marknaden.

Hösten var en plågsam för Postnord, men svarta rubriker om paket som försvann eller inte kom fram som de skulle.

Mot den viktiga och hektiska julen mobiliserade man och anställde flera tusen för att möta kundernas näthandel.

Paketkaoset som många fruktade uteblev och i dag är Postnords vd belåten med hur arbetet flöt under tuffa december.

– Det har fungerat riktigt bra, det har det verkligen. Vi har jobbat hårt, men personalen har verkligen ställt upp, säger Håkan Ericsson i DN-intervjun. 

LÄS MER: Postnords desperata vädjan till regeringen 

Kinahandeln anges som orsak

Samtidigt visar Postnords egna siffror att leveranskvaliteten försämrades 2017 jämfört med året innan.

Företagets mål är att 98 procent av paket ska levereras i tid. 2016 nådde man nästan målet men stannade på 96,2 procents punktlighet. 2017 verkar kurvan vända – åt fel håll.

Postnords vd och koncernchef Håkan Ericsson: ”Vi når inte riktigt upp till målet.”Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den exploderande postorderhandeln från Kina, som ökade med 59 procent i fjol och dessutom är en minusaffär för Postnord, anges som en tung orsak till att målet inte nås.

– Vi når inte riktigt upp till målet, men vår bedömning är att vi är minst lika bra som övriga på marknaden. Det är ungefär samma nivå som året innan och då ska vi komma ihåg att paketvolymen har ökat med 16 procent, säger Håkan Ericsson i intervjun där han även konstaterar att paketverksamheten för första gången kommer att gå om brevdelen.

LÄS MER: Postnords kamp med Kina-paketen 

Räkna med två dagar för breven

I år släpper Postnord sina tidigare punklighetsmål (med utdelningen dagen efter) för brev på 92 procent med hänvisning till nya bestämmelser i postlagen som säger att 95 procent av breven ska delas ut inom två dagar.

LÄS MER: Danska Postnord i svår ekonomisk knipa 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen