Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnords vd: ”Framtiden ovanligt oviss”

Postnords vd Annemarie Gardshol kan glädja sig åt bra kvartalssiffror. Men problemen väntar runt hörnet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Postnord har klarat krismånaderna med pandemin väl - men utmaningar väntar runt hörnet.

Det framgår av Postnords kvartalsrapport för andra kvartalet 2020.

– Totalt sett var kvartalets omsättning i nivå med motsvarande period föregående år och uppgick till 9 328 miljoner kronor, säger vd Annemarie Gardshol. 

Brevvolymerna fortsätter nedåt, men när det gäller paket har det skett en kraftig ökning och speciellt för hemleveranser i kölvattnet av pandemin.

Vd Annemarie Gardshol kan glädja sig åt att omsättningen för andra kvartalet låg i nivå med motsvarande period 2019 och att det ledde till en vinst. Förlusten på 70 miljoner andra kvartalet 2019 blev en vinst på 517 miljoner motsvarande kvartal i år. 

– Fördelningen mellan våra olika affärer förändrades däremot kraftigt. Paketvolymerna ökade med hela 15 procent och totalt hanterades 49 miljoner paket under kvartalet, i nivå med rekordet i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet 2019, säger Gardehol i ett pressmeddelande.

Däremot har Postnords brevvolymer fortsatt nedåt:

– Brevvolymerna sjönk till följd av digitaliseringen och minskade importvolymer till följd av pandemin, säger hon.

Ökad frimärksförsäljning

Men tack vare pandemin har det skett en kraftig ökning av köp av frimärken och postandet av vykort. Folk vill helt enkelt skicka en hälsning till sina nära och kära.

Postnord andra kvartalet 2020

Nettoomsättning 9 328 (9 514) MSEK, + 0,3 procent i fast valuta för jämförbara enheter

Rörelseresultat (EBIT) 517 (-70) MSEK

Periodens resultat 262 (-171) MSEK

Resultat per aktie 0,13 (-0,09) SEK

Kassaflöde från den löpande verksamheten 1 175 (492) MSEK

Postnords huvudvärk gällande framtiden för koncernens strategi - som ytterst är en politisk fråga mellan de svenska och danska regeringarna – berör Annemarie Gardshol ytterst diplomatiskt:

– I Sverige och Danmark fortsätter dialogen med politikerna om en långsiktigt finansiellt hållbar brevverksamhet. Det nuvarande avtalet mellan Postnord Danmark och den danska staten förlängdes med ytterligare sex månader och löper fram till årsskiftet.

Det är oklart vad de danska politikerna vill med sin del av Postnord. Men på en punkt har de varit tydliga: de drev igenom att de röda brevlådorna skulle bli kvar och inte målas om i den blå Postnord-färgen.Foto: Henrik Petit / © Henrik Petit for PostNord

Men det jäser under ytan bland ledande politiker i Sverige som otåligt väntar på vad danskarna ska signalera vad de vill med sin del av Postnord. Från danskt håll har det hittills rått total tystnad och den enda signalen som kommit är just förlängningen av avtalet mellan danska staten och Postnord.

Postnords dolda signal

Hittills har Postnord klarat sig utan statsstöd, men regeringen kan räkna med ett brev från postledningen om pengar.

I Annemarie Garshols positiva beskrivning av kvartalsrapporten finns det en dold signal som tyder på att hon inser att tuffa tag väntar runt hörnet för den statliga postdistributören:

– Samtidigt är framtiden ovanligt oviss, såväl på kort som på lång sikt, så det är med ödmjukhet och tillförsikt vi tar oss an det andra halvåret.

Redan tidigare har Annemarie Gardshol signalerat att Postnord sannolikt måste ha statsstöd. Det räcker helt enkelt inte med enbart effektiviseringar, varannandagsutdelning, höja portot och hitta andra vägar att få in pengar.

 

Annons: