Postnord, som ägs av svenska och danska staten, har gått med förlust sedan 2012.
I Sverige delas det ut 7 miljoner brev om dagen, men trots det har brevvolymerna minskat med 45 procent sedan millenniumskiftet.
Digitaliseringen är en av de största utmaningarna för bolaget. Allt mer post och fakturor skickas via mejl eller digitala brevlådor, vilket innebär att de fasta kostnaderna per brev ökar för Postnord, berättar bolagets Sverigechef, Annemarie Gardshol, i Ekots lördagsintervju.
”Stora fasta kostnader”
Det senaste kvartalet minskade antalet skickade brev med 12 procent, vilket innebär att ungefär en miljard i intäkter försvinner på ett år.
– Det är stora fasta kostnader som vi dras med och en miljard som försvinner i intäkter på ett år, det är stora pengar, säger hon.

Vill frångå femdagarskravet
För att möta framtidens utmaningar vill Postnord se en ny postreglering.
– Vi skulle gärna se att man frångår det här femdagarskravet, säger Annemarie Gardshol i Ekots lördagsintervju.
Hon kan inte säga hur många dagar vi ska ha postutdelning, utan att det beror lite på hur fort digitaliseringen sker.
– Vi styrs ju av i vilken takt brevvolymerna går ner. Jag tror att vi ganska snart är i ett skede där vi kanske inte kan dela ut fem dagar i veckan om inte det här ska bli en förlustverksamhet.
Postnord vill gärna se att en ny postlag på plats redan nästa år, där de också vill ta bort pristaket på frimärken för att kunna höja priset.
I dag kostar det 9 kronor att skicka ett brev inrikes, men Annemarie Gardshol vill ha en höjning av portot med ungefär en krona varje år.