Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord överger skrytbygget Arken – packar och flyttar

Stora delar av Postnords lokaler i högkvarteret i Solna gapar tomma och kostar bara pengar för den krisade postoperatören och ytterst för ägarna: danska och svenska staten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Krisdrabbade Postnord dumpar inte bara personal på huvudkontoret när organisationen görs om.

Nu tänker man lämna det stora, överdimensionerade högkvarteret vid Tomteboda i Solna. Men kan tvingas betala mer än 200 miljoner för outnyttjade lokaler.

Byggnaden, som kallas Arken, tonar upp likt ett gigantiskt landmärke på synhåll från Essingeleden.

250 anställda ska bort när huvudkontoret bantas och organisationen görs om. 

Stora delar av huvudkontoret i Solna gapar redan tomt efter alla tidigare neddragningar. Avgångne koncernchefen Håkan Ericsson var länge bekymrad över att man satt fast i ett hyresavtal flera år framåt som man inte kunde krångla sig ur.

1 000 postanställda flyttade in i Arken under november och december 2003. Namnet fick byggnaden eftersom det liknade ett fartyg. Lokalerna var väl tilltagna för den dåvarande organisationen. Men sedan kom postkriserna med en sinade ström brev och fler aktörer på banan. 

Krisade Postnord tvingas betala uppåt 30 miljoner i onödan för outnyttjade lokaler i huvudkontoret i Solna.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Enligt beräkningar kostar de tomma lokalytorna cirka 30 miljoner per år. 

Men nu är avtalet med fastighetsägaren uppsagt.

– Avtalet går ut 2026, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.  

Det är gigantiska ytor som posten förfogar över. Byggnaden utgör i dag en yta på cirka 53 000 kvadratmeter varav 39 000 kvadratmeter utgör kontorsyta och 14 000 kvadratmeter med 450 parkeringsplatser. 

Postnords gigantiska skrytbygge i Solna.

”Byggnaden är anpassad för att till fullo tillgodose hyresgästens behov och vara förenlig med hyresgästens verksamhets ändamål och art för att i största möjliga mån utgöra ett verktyg till hyresgästen att kunna skapa värde i sin affär gentemot slutkund” skriver fastighetsbolaget Delarka som äger byggnaden och håvar in hyrorna.

Postnord fast i hyresavtalet

Det nuvarande avtalet med Postnord löper ut den 30 april 2026. Och Postnord sitter fast i det gällande avtalet. I klartext betyder det att bolaget kan komma att tvingas betala mer än 200 miljoner mer än vad de skulle behöva göra på grund av de outnyttjade kontorsytorna.

”Det finns ingen möjlighet för Postnord att frånträda hyresavtalet i förtid”, skrev fastighetsbolaget i samband med att avtalet sades upp. 

Postnords enda chans att ta sig ur avtalet är om det dyker upp någon annan hyresgäst som är villig att flytta in. Men hittills ha Postnord eller fastighetsägaren inte hittat någon spekulant som är beredd att ta över efter Postnord.

.

Annons: