Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Postnord hoppas kunna slopa 75-kronorslösning

Publicerad

Postnord kan tvingas skicka tillbaka upp mot 600 000 paket till Kina.

Samtidigt hoppas man att det retroaktiva påslaget på 75 kronor snart kan skrotas.

– Vi pratar med de stora utländska e-handelsbolagen och hoppas snart ha andra lösningar i gång, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

400 000 övergivna paket ligger och väntar på Postnords nya jätteterminal i Örebro – och siffran tickar upp för varje timme som går.

– Det finns en eftersläpning eftersom det fortfarande finns 200 000 paket där tiden inte löpt ut för att hämta dessa, säger Thomas Backteman.

Avgiften, som infördes 1 mars, innebär att hundratusentals e-handlare inte längre ville ha sina billiga varor från företrädelsevis Kina.

Mot slutet av april kommer skepp lastade med hårsnoddar, mobilskal och en massa andra billiga produkter att skickas tillbaka via båtar från Västkusten.

Den retoroaktiva avgiften, som betalas i Sverige i samband med att paketet hämtas ut, kan dock komma att skrotas inom kort.

 

LÄS OCKSÅ: Postnord skickar tillbaka 400 000 paket 

”Söker bättre lösning”

Samtal pågår mellan Postnord och de största aktörerna för att avgiften i stället betalas på sajten vid beställningar.

– Det är en lösning vi söker och som är bättre för alla parter. Inte minst kunderna, säger säger Thomas Backteman.

När det i höstas vällde in som mest Kina-paket handlade det om volymer kring 160 000 paket varje dag.

Förra veckan var siffran nere i 17 000, alltså nästan en tiondel.

 

LÄS OCKSÅ: Kaoset fick Postnords tilltänkta ordförande att hoppa av 

Reklamationerna ökade med 50 procent i fjol

Under 2017 ökade reklamationer kring saknade brev och paket med 50 procent från föregående år, meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) som släppte sin årliga granskning på måndagen. 

Enligt Post- och telestyrelsen minskade klagomålen till Postnord i fjol, medan klagomålen mot Bring ökade.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen