Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 000-tals paket kan skickas tillbaka till Kina

Från och med den 1 mars kommer Postnord att börja ta ut den omdiskuterade administrationsavgiften på paket beställda från Kina och länder utanför EU
Foto: MARCUS ERICSSON/TT
Kinapaketen har vällt in via Arlanda – bilden är från i höstas.
Foto: PRIVAT

Det senaste året har importen av billiga produkter från Kina exploderat.

1 mars inför Postnord en administrationsavgift om minst 75 kronor på paketen, skriver SVT Nyheter.

Beslutet kan innebära att hundratusentals paket måste skickas tillbaka till sina hemländer.

Är Postnords avgift på 75 kronor rimlig?

Den explosionsartade ökningen av importer av billiga prylar från Kina har fått Postnord och Tullverket att agera, något som Breakit tidigare rapporterat.

Nu står det klart: Från och med första mars ändrar Postnord reglerna för varor från Kina och andra länder utanför EU.

De nya reglerna kommer innebära en administrationsavgift på 75 kronor per paket från dessa länder. Överstiger värdet på paketet 1 500 kronor blir administrationsavgiften 125 kronor, enligt SVT. Redan 1 mars börjar de nya reglerna gälla.


LÄS MER: Importkaoset från Kina riskerar att slå ut butiker


För varor med ett värde över 1 500 kronor ska även tull tas ut. Avgifterna syftar till att Postnord ska kunna betala moms till statskassan.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT Nyheter.

Ny avgift för paket från Kina

Varje vecka strömmar drygt 600 000 paket till Postnords terminal på Arlanda. Bara en bråkdel av kunderna betalar in den svenska momsen på 25 procent – något de är skyldiga att göra.

Enligt Tullverkets beräkningar går statskassan därför miste om 0,5 till 1 miljard kronor. De har krävt att Postnord tar fram en handlingsplan fram till den första mars.


LÄS MER: Så påverkas miljön av dina Wish-prylar


Då ska också den nya handlingsplanen börja gälla. 

– Det är naturligtvis på det sättet att från ett konsumentperspektiv hade det varit bättre om vi hade kunnat få en längre övergångsperiod, säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord, till SVT.

Postnord: Få kommer vilja betala

Reglerna börjar gälla från 1 mars. Problemet för Postnord är att det kan ta upp till två månader från beställning till att varorna dyker upp i Sverige. Det gör att många som köpt sina varor de senaste veckorna inte har kunnat förutse att de nu behöver betala administrationsavgiften samt moms.

Många av varorna från de populära Kinesiska sajterna, däribland Wish, är så billiga som några kronor. Postnords kommunikationschef tror därför att många inte är beredda att betala moms och avgiften om 75 kronor för dessa produkter.


LÄS MER: Bilderna visar Postnords paketkaos – på Arlanda


Enligt deras beräkning handlar det om hundratusentals paket under den första tiden, innan konsumenterna har reagerat på de nya reglerna.

– Det blir en betydande andel som inte kommer att hämtas ut, säger Thomas Backteman till SVT.


MOMS ELLER MERVÄRDESSKATT – DET HÄR GÄLLER


■ Beställer du en vara från ett annat land gäller olika regler beroende på vad du beställer och från vilket land.


■ Beställer du en vara från EU behöver du inte betala tull, svensk moms eller andra skatter. 


■ Beställer du från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du ska också tulldeklarera varan.


■ Det är ofta företaget som transporterar din vara som gör tulldeklarationen åt dig.


■ Moms kallas även mervärdesskatt och är en konsumtionsskatt som betalas av slutkonsument. Tidigare hette det mervärdesomsättningsskatt.


■ Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Den är i regel 25 procent, med en del undantag. Bland annat för livsmedel och vissa trycksaker.Källa: Tullverket, Alltomspara.se 

Annons: