Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varningar inför Black Friday

Polisen går ut med en skarp varning inför Black Friday – se till att hålla koll på ditt betalkort i shoppingträngseln och se upp med bluffsajter på nätet. 

– Ju fler som handlar – desto fler bedrägerier, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. 

På fredag turbostartar julhandeln med shoppingdagen Black Friday och varannan svensk planerar att köpa något under reorna, visar en undersökning från Handelns utredningsinstitut, HUI. 

ANNONS: Black Friday - Jämför erbjudanden med Prisjakt

Men bedrägeripolisen rustar för en brottsvåg under dagen  och väljer att gå ut med en  varning på sin Facebooksida. 

– Under Black Friday och julhandeln så är det extremt många människor som handlar. Och ju fler som handlar – desto fler bedrägerier, säger Jan Olsson, polisens bedrägeriexpert.

LÄS MER: Bästa tipsen inför årets Black Friday

Internationella ligor

Han delar upp hoten i den fysiska handeln och den som sker på nätet. 

– När människor ska springa i väg och handla saker så vaknar de internationella ficktjuvsligorna till liv.  Och i trängseln är det lätt att de lyckas komma åt din plånbok. Bäst för bedragarna är om de dessutom lyckas se din pinkod så de kan ta kortet och tömma ditt konto från närmaste bankomat. 

Hur gör man för att skydda sig? 

– Att hålla handen över när man trycker in koden är alltid bra. Och du har rätt till din privata sfär så är det någon som står nära dig när du slår in koden så kan du be personen i fråga att backa lite, säger Jan Olsson. 

LÄS MER: Black Friday-rea – på nybyggda bostäder

Suspekta shoppingsajter

På nätet är hotbilden en annan. Det absolut viktigaste tipset från polisen är att stänga sitt kort för utlands- och internetköp när man inte ska använda det. 

Dessutom gäller det att vara vaksam mot suspekta shoppingsajter.   

– I juletid så dyker det upp en massa sidor på nätet som verkar sälja prylar till ett bättre pris, och det kan handla om fejksidor, säger Jan Olsson.  

Hur kan man undvika dessa sidor? 

– Men ska kolla om sidorna har det säkra betalsystemet 3D Secure och om det är en en säkrare sida med https-adress, vilket syns i adressfältet och brukar vara markerat med ett grönt hänglås. 

 

LÄS MER: 7 vanliga reabluffar under Black friday

 

Men Jan Olsson tycker även att människor ska ta sig en funderare. 

– Man kan naturligtvis fundera på om man måste tjäna de här småslantarna på att beställa av vara från ett land långt borta med osäkra möjligheter att kunna reklamera varan, om den ens dyker upp. Eller ska man vända sig till en sajt som kostar lite mer men där man vet att det är tryggt att handla. 

Så skyddar du dig under Black Friday

I de fysiska butikerna mot ficktjuvsligor och kortkapare: 

Täck över handen som knappar in kortkoden med den andra handen. 

Om någon står påträngande nära dig när du slår in koden, be personen att hålla avståndet. 

Se överhuvudtaget upp med påträngande fysisk närkontakt så gott det går. 

Se till att du förvarar plånbok och värdesaker på relativt säkra platser, som i innerfickor eller väska som bärs framtill, i trängseln. 

När du handlar på internet mot fejksidor och id-kapning

Köp hos säljsajter som har betallösning 3D Secure, dessa brukar skylta tydligt på sina hemsidor om att de använder lösningen.

Se efter om shoppingsajten du besöker har den säkrare internetadressen med "s" i slutet: "https", vilket syns i webbläsarens adressfönster och brukar vara symboliserat med ett hänglås. 

Stäng av kortet för utlandsköp och internetköp när du inte ska använda det själv. 

Källa: Polisen

 

Annons: