Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar för falska fakturor från Billpay

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Så här ser den falska fakturan och stämningshotet ut.
Foto: Konsumentverket
Johanna Persson, vägledare på Hallå Konsument, uppmanar till att bestrida fakturan.
Foto: Pressbild / Konsumentverket

En rad svenskar har fått falska fakturor med krav om betalning på 7 500 kronor – och hot om stämning.

Nu varnar polisen för bluffen.

Samtidigt uppmanar Konsumentverket till att bestrida fakturan.

Bluffakturorna kommer från ett bolag som kallar sig Billpay, med en boxadress i Malmö. Enligt Helsingborgs Dagblad rör det sig om tusentals fakturor – både till privatpersoner och företag.

Avsändaren kräver 7 500 kronor och hotar med stämning i tingsrätt.

Laholmspolisen, som HD har pratat med, kallar det hela för en ”ren bluff” och uppmanar drabbade att inte betala och att göra en polisanmälan.

Polisen tror på mörkertal

Till Sydsvenskan säger Sara Andersson på polisens ledningscentral att man har fått in ett stort antal anmälningar, men tror att det finns ett mörkertal.

– Vi vill att alla som fått detta brev anmäler till polisen, och sparar kuvertet, säger Sara Andersson till Sydsvenskan.

Även SSF:s tjänst Säkerhetskollen varnar för bluffakturorna.

Och på Konsumentverket manar man folk att vara uppmärksamma. Myndigheten har sen i tisdags fått in ett 40-tal frågor och anmälningar om Billpay.

Många anmälningar till Konsumentverket

– Vi får väldigt många frågor. Många som ringer till oss har tidigare haft problem med och blivit lurade av Mobile Group, säger Johanna Persson, vägledare på Hallå Konsument.

I övrigt vet hon inget om det påstådda bolaget. Men hon uppmanar drabbade att bestrida fakturan – även om man vet att man inte är skyldig något.

– Det är viktigt att bestrida, så länge man kan bevisa att man har bestridit kan man inte få någon betalningsanmärkning.

Finns det inga andra kontaktuppgifter går det skicka ett brev och bestrida till företagets box-adress, gärna med rekommenderat brev.

– Misstänker man bedrägeri ska man vända sig till polisen, säger Johanna Persson.

Så skriver Sveriges domstolar

Även Sveriges domstolar har fått många samtal. På sin hemsida skriver man:

”Sveriges Domstolar får just nu många samtal och frågor om en stämningsansökan som skickats ut tillsammans med en faktura i ett brev. Om du har fått en sådan så betyder det inte att en stämning lämnats in till domstol. Besked om stämning kommer alltid direkt från domstolen och ser inte ut på det sättet som i brevet. Den skickas aldrig heller tillsammans med en faktura.”

Uppgifter på fakturan kan kopplas till en ung man i Göteborgsområdet. Expressen har sökt honom men får höra via en släkting att han inte är anträffbar.

”Maria” utsattes för romansbedrägeri – förlorade alla besparingar