Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar: Ditt kort kan kapas när du tankar

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter. Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN
Obevakade bensinmackar är en riskzon för kortbedrägerier. Foto: Gunnar Creutz / Wikicommons

Midsommar är högsäsong för bedragare.

De kapar ditt kort när du tankar på bensinmackar – och tömmer ditt konto.

– Det är alltid större risk på storhelger när mycket folk är i rörelse, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen varnar för kortbedrägerier under midsommarhelgen. En tid då många är på resa och betalar med kort på bensinstationer och i biljettautomater.

Särskilt obevakade bensinmackar är sårbara. Där används ofta kortets magnetremsa, så bedragare har lättare att stjäla dina kortuppgifter med speciell utrustning. Alltså genom så kallad skimning när man manipulerar betalkortsautomater eller bankomater för att komma åt information från kortets magnetremsa.

Svårt att upptäcka

– Risken för brott ökar när många människor är i rörelse. Då kanske man inte har uppmärksamhet fullt ut på automater för att se om det är något ovanligt, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

– Några sätter dit avläsningsutrustning utanpå automaten. Andra inuti automaten, då är den svårare att upptäcka, säger hon.

Hon förklarar att bedragarna vill komma åt uppgifter som kortnummer och kortets giltighetstid. Sedan får de tag i koden genom att antingen filma med dold kamera eller genom att använda en falsk knappsats som sätts ovanpå den riktiga.

Skydda koden

– Man skyddar sig genom att titta efter noga om automaten ser normal ut. Det är svårt att upptäcka något ovanligt om man inte varit där tidigare. Koden skyddar man genom att hålla handen för när man slår in siffrorna, säger Lotta Mauritzson.

Hon säger att antalet fall av skimning har minskat i år, men att risken alltid ökar under midsommar och andra storhelger.

Bedragarna är ute efter att dels kopiera kortets magnetspår, dels se vilken kod man använder. Uppgifterna skickas ofta vidare digitalt till USA, Asien eller Sydamerika där chipläsare inte är lika vanliga som i Europa – vilket gör det lättare för internationella ligor att tömma ditt kort.

Lotta Mauritzon påpekar att ett par andra typer av bedrägerier har blivit vanliga i år: romansbedrägeri och investeringsbedrägeri. Romansbedrägeri är en variant av klassiskt solochvårande – och går ut på att lura till sig pengar genom att etablera kontakt och kanske en relation på sociala medier.

– Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män. Medelåldern är 55 år. Risken kan vara större vid storhelger som midsommar när människor kan känna sig ensamma och därmed är sårbara, säger hon.

Så skyddar du dig

Skydda din kod, lägg den andra handen över knappsatsen när du slår in din kod.

Titta efter skarvar, färgskillnader och limrester runt knappsatsen och kortterminalen. Skimningsutrustning fästs med dubbelhäftad tejp.

  Ryck i utrustning, går kortet trögt när du trycker in det eller behöver du trycka in det djupt innan det sugs in, testa att känna med händer och rycka i utrustningen.

Ring bensinstationsbolaget om något känns fel och polisen om du misstänker skimning. 

Så går skimning till

Vid skimning monteras en extra kortläsare på automaten. Denna kopierar kortinformation på ditt kontokort och med en kamera filmar den när du slår in din kod. På så sätt får bedragarna allt de behöver för att börja ta ut pengar eller handla med ditt konto.

Informationen från de skimmade korten läses av och skickas utomlands via mejl, sms eller telefonsamtal. Skimmade kort tillverkas och används för att göra uttag eller köpa varor eller tjänster.

Bankerna har bytt ut och ändrat säkerhetsutrustningen i bankomaterna vilket i många fall har gjort det svårt med skimning. Men skimning sker fortfarande vid exempelvis bensinstationernas kortterminaler.

Källa: Tingsrätt och polisen