Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens kritik: ”Största problemet är bankerna”

– Största problemet är bankerna, säger Björn Sidenhjärta, chef för bedrägerigruppen i Västmanland. Foto: MIKAEL HELLSTEN/DALARNAS TIDNINGAR
Bedrägeribrotten ligger på hög och väntar på att utredas. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bankerna måste bli bättre på att skydda sina kunder mot romansbedragare på nätet.

Kritiken kommer från Björn Sidenhjärta, gruppansvarig för utredningen av bedrägeribrott hos polisen i Västmanland.

– Största problemet är bankerna, att de kan användas som brottsverktyg av romansbedragarna, säger han.

Hos polisen i Västmanland ligger i dag fler än tio fall av misstänkt romansbedrägeri för utredning. Flera av de drabbade har blivit lurade på 100 000-tals kronor som de överfört från sina bankkonton, till andra konton i Sverige och sedan har pengarna försvunnit utomlands.

– Varje bank hat skyldighet att ha kundkännedom om sina kunder. De flesta banker har en kundövervakning som gör att om det händer något onormalt slår bromsarna till. Men inte alla banker har det inte så, säger inspektör Björn Sidenhjärta på bedrägerigruppen i Västerås. 

– Största problemet är bankerna, att de kan användas som brottsverktyg.

Polisen varnar romansbedragarnas mellanhänder 

Romansbedrägerierna på nätet, eller catfishing som det också kallas, ser inga tecken på att avta.

– Vi har ett 20-tals ärenden just nu som ligger i balans för att vi har andra brott som vi måste prioritera. De flesta av brotten där pengar går från målsägarna går till svenska konton och vidare från dessa konton. Kontons ägs ofta av personer med ganska låg inkomst, men bankerna slår inte stopp på transaktionerna trots att det ramlar in 100 000-tals kronor på en gång.

Är det målvaktskonton?

– Ja, penningtvättare helt enkelt. Pengarna går sedan vidare utomlands eller plockas ut i kontanter. Det stora problemet vi har i dag är att många banker inte har bättre koll på de pengar som snurrar på deras kunders konton. Om bankerna skötte sig skulle bedrägerierna i Sverige minska kraftigt.

Inom polisen upplever man situationen med bedrägerier – dit romansbedrägerierna hör – som extremt.

– Jag sitter själv med 900 ärenden som jag ska försöka ansvara för – bara i Västmanland.  Om bankerna tog sitt ansvar fullt ut skulle vi inte ha så många åldringar som blev lurade på sina besparingar.

Björn Sidenhjärta varnar folk för att upplåta sina konton för bedragarna.

– Så fort det går via ett konto i Sverige är den personen misstänkt för penningtvättsbrott och kan bli skadeståndsskyldig om personen döms.

Annons: