Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Placeras ut i Stockholm i veckan: Pedallösa elcyklar

Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
Wheels Europachef Axel Lindnér.Foto: Pressbild

Amerikanska bolaget Wheels testar sina pedallösa mini-elcyklar på den svenska marknaden. Produkten beskrivs som säkrare och hållbarare än elsparkcyklarna.

Dessutom har de en funktion som ska stoppa fulparkering.

– Vi tror elcykeln har en bredare målgrupp än elsparkcyklarna, säger Wheels Europachef Axel Lindnér.

De första hyrcyklarna ska börja rulla i Stockholms innerstad under de närmaste dagarna.

Till att börja med handlar det om ”några få hundra” elcyklar som placeras ut. Blir det en succé kommer det att bli fler, enligt Axel Lindnér på Wheels.

Kommer att kosta lite mer

Han har tidigare arbetet med Ubers satsning på elcparkcyklar i USA. Nu handlar det om att ta elcyklarna till den europeiska marknaden. Första staden är Stockholm, sedan kan andra svenska städer stå på tur.

Egentligen är det en minimoped med eldrift, för cykeln har inga trampor.

– Men eftersom den går i max 20 kilometer i timmen räknas den som cykel, uppger Lindnér som kollat med Transportstyrelsen.

Elcykeln tar inte mer plats än en traditionell elsparkcykel på gatorna, men har större hjul och en sadel. Därför lanseras den som ett säkrare alternativ.

Det går inte att skjutsa på elcykeln och de större hjulen ska göra färden säkrare. Många elsparkcykelolyckor inträffar på grund av att användare förlorar balansen

Elcykeln har större hjul och går knappast öka två på. vilket sägs öka säkerheten.Foto: Pressbild

Som delningstjänst fungerar Wheels precis som elsparkcyklarna från Voi, Lime, Tier med flera konkurrenter.

Man laddar ner en app i mobilen och registrerar sitt kreditkort. Avgiften kommer att betalas per minut. Enligt premiärerbjudandet ska det kosta fyra kronor och ingen startavgift.

Tufft för Oscar Properties • Pedallösa elcyklar i Stockholm • Telia får köpa TV4.

– Vi har en premiumprodukt och kommer vara lite dyrare än elsparkcyklarna. 20 procent dyrare kanske.

Elsparkcyklarna kostar två-tre kronor i minuten att använda. Plus en upplåsningsavgift på en tia hos de flesta aktörerna.

Fulparkeringen ska kosta

Wheels lanserar samtidigt en funktion som ska motverka att cyklarna parkeras illa eller slängs huller om buller på stan.

När man ställer ifrån sig elcykeln efter användning ska man öppna appen och ta en bild som visar att cykeln parkerats korrekt. Har den inte det kan man drabbas av extra avgift eller bli avstängd från tjänsten.

– Det är kanske lite jobbigare för användaren, men jag tror de flesta är villiga att offra några sekunder på detta, säger Axel Lindnér.

Elsparkcyklarna ställer till med oreda när användare lämnar dem huller om buller.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bilderna ska läsas av automatiskt genom en algoritm som slår larm om användare ställt elcykeln olämpligt på en gångbana eller liknande.

Wheels har även kommit överens med Stockholms stad att elcyklarna inte ska kunna köras snabbare än sex kilometer i timmen på gågatorna i city, till exempel Drottninggatan.

Enligt Sverigechefen har elcyklarna upp till tio gånger så lång livslängd som elsparcyklarna. Något som återstår att bevisa. Dessutom är batterierna utbytbara.

Fler kvinnor och äldre användare

Så vilken målgrupp siktar ni på? Det finns redan nio aktörer på marknaden för elsparkcyklar.

– De flesta som åker elsparkcykel är män i åldern 18-35. Vi tror elcykeln kommer att ha ett bredare spann bland användare, både vad gäller kön och ålder, svarar Axel Lindnér.

 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Wheels Sverigepremiär skulle ske under onsdagen, men på grund av vädret har det skjutits fram ”någon eller några dagar” enligt företaget.

Grundades av två bröder i USA

Bröderna Jonathan och Joshua Viner grundade Wheels 2018 och kunde då ta in 37 miljoner dollar från investerare i en första runda.

Bröderna hade tidigare blivit uppmärksammade för sin hundpassnings-startup Wag.

I en andra finansieringsrunda fick bröderna Viner in ytterligare 50 miljoner dollar som nu bland annat ska användas till en expansion i Europa.

Annons: