Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Engelberts kris – en enda bokad lägenhet

Oscar Engelbert har lovat att inte ta ut någon lön nästa år.Foto: TOMAS ONEBORG / SVD TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Det fortsätter att skaka under fötterna på bostadsutvecklaren Oscar Properties och huvudägaren Oscar Engelbert.

Endast en lägenhet var bokad under perioden juli–september.

Det framgår av lyxbyggaren senaste delårsrapport som vinst tack vare försäljningen av det påbörjade höghusprojektet Helix.

Samtidigt ställs bolaget inför ett ultimatum.  

Det är Stockholm stad som nu pressar bolaget angående projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Enligt avtalet mellan Oscar Properties och Stockholms stad tecknade tilläggsavtal, angående projektet Gasklockan skulle Oscar Properties tillträda marken den 31 oktober 2019. Pris 600 miljoner kronor. Men det krisade bolaget betalade inte in några pengar utan utan hävdade att marken var förorenad och ville ha allt utrett innan man stod redo att betala. Samtidigt behöver bolaget en medfinansiär för att klara projektet.

Men nu har Stockholms stad tröttnat och ställt bolaget inför ett ultimatum. Inom två veckor måste Oscar  Properties  betala.

– Annars hävs avtalet, då blir det inget förvärv. Då är den kvar i vår ägo. Men vi hoppas att de kommer till skott och betalar, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden vid exploateringskontoret till Fastighetsvärlden. 

Dagens kortsiktiga glädjeämne för bolaget är annars delårsrapporten som visar på vinst tack vare att bolaget sålde halva det pågående bostadsprojektet med höghuset Helix i centrala Stockholm till Fastpartner och Slättö genom att trion bildade ett samriskbolag. 

Bolaget skriver:

”Det positiva rörelseresultatet förklaras av vinster vid försäljningen av 50 procent av projektfastigheten Helix, som överstiger den negativa effekten av begränsad vinstavräkning och ökade produktionskostnader”.

Men bolaget nämner inget kvartalsrapporten om bråket med Stockholms stad angående Gasklockeprojektet utan skriver:

”Oscar Properties tillträder inte projekt Gasklockan på avsedd tillträdesdag den 31 oktober 2019, då marken inte lever upp till uppsatta miljökvalitetskrav”.

Samtidigt går det trögt med försäljningen av bostäder vilket är livsviktigt för Oscar Properties.

Endast en lägenhet bokad

Enligt kvartalsrapporten sålde företaget åtta bostäder under perioden juli-september. Motsvarande period förra året såldes 15 lägenheter. Antalet bolade lägenheter var endast en - jämfört med 46 förra året.

– Förut var Oscars varumärke en tillgång. Nu är det snarare en belastning, säger sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg&Partners.

Oscar Engelbert - som signalerat att han ska avstå lön under nästa år - tror trots alla motgångar fortfarande på framtiden för bolaget och den ekonomiska räddningsplan som är sjösatt. 

”Jag kan konstatera att bolaget under perioden tagit viktiga steg kring arbetet med att stärka kapitalstrukturen och fortsätta med projektarbetet. Det återstår fortfarande mycket arbete, men steg för steg tar vi oss i rätt riktning”, skriver Oscar Engelbert i kvartalsrapporten.

Annons: