Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona slår hårt mot Heineken – försäljningen rasar

Holländska öljätten Heineken har tappat en stor del av sin försäljing på grund av coronakrisen.Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS X90184
Heineken vinstvarnar för det första halvåret 2020.Foto: Hagen, Fredrik / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det nederländska bryggeriet Heineken, som är världsmarknadstvåa, vinstvarnar för det första halvåret. 

Försäljningen har tyngts kraftigt av covid-19, med ”ojämförbart hög volatilitet och osäkerhet”, skriver bolaget.

I de preliminära siffrorna för första halvåret, inför den fulla delårsrapporten den 3 augusti, framgår att den organiska nettoomsättningen minskat med 16,4 procent i första halvåret. Den försålda ölvolymen har minskat 11,5 procent organiskt, skriver bolaget.

”Läget har som förväntat blivit värre under andra kvartalet, med lågpunkt i april. Därefter har volymerna gradvis återhämtats in i juni, medan karantänsåtgärder och nedstängningar lyftes runt världen och kunder började återfylla tömda lager”, skriver Heineken.

Inte bara försäljningen har dragits ned och pressat marginaler, insatskostnaderna har ökat avsevärt kombinerat med en kombinerad negativ påverkan av kanal- och produktmix samt negativa valutaeffekter.

Annons: