Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt läge efter svensk match om snuset i EU

Bättre läge än tidigare – men fortfarande en svår utmaning.

Så kan man sammanfatta senaste ronden i EU-domstolen om svensk snusexport.

– Det fanns en nyfikenhet från domarna och frågorna var relevanta, säger Patrik Hildingsson på Swedish Match.

På torsdagen lade en delegation från Swedish Match fram argument för svensk snusexport i Europa för EU-domstolen i Luxemburg.

Sverige har lägst andel rökare i EU, vilket av de flesta kopplas till vårt snusande.

Men – vi får inte exportera produkterna till den inre marknaden.

Sedan förbudet prövades första gången 1992 har Swedish Match förgäves stångat huvudet mot EU-väggen.

Eftersom man inte längre kan hävda att snus kopplas till muncancer eller leder till ökad rökning är de svenska huvudargumenten för en export annorlunda i dag än vid tidigare prövningar.

MIsabell Frensborg, jurist på Swedish match och Marie-Louise Heiman, chefsjurist Swedish Match, utanför EU-domstolen på torsdagen.

– Vi anser att det är diskriminerande att det inte är tillåtet, bland annat eftersom all världens tobaksprodukter tillåts i EU:s inre marknad, säger Patrik Hildingsson, Swedish Match kommunikationschef, på plats i Luxemburg.


LÄS OCKSÅ: Ny match – men utan svenska regeringens stöd 

”Extra konstigt med Indisk tobak i EU”

Snuset är mindre skadligt än alla andra tobaksprodukter, hävdade man i EU-domstolen i dag och hänvisade till EU:s egna undersökningar om snusets hälsorisker. Bland annat för att det kontrolleras och regleras av svenska livsmedelslagar.

– Därför blir det extra konstigt när man tillåter tuggtobaksprodukter från Indien och Afrika, säger Patrik Hildingsson.

Ett annat argument i domstolen handlade om folkhälsan.

I de marknader där snus finns röker man mindre och har färre tobaksrelaterade sjukdomar. En norsk undersökning har visat att snus är vanligaste sättet att sluta röka, och EU-statistik visar att Sverige har störst andel (41 procent) före detta rökare i Europa.

Enligt EU:s egen statistik röker sju procent av svenskarna jämfört med 26 procent i EU.

När frågan om snusexport diskuterades i EU första gången kämpade Swedish Match mot en stark cigarettlobby.

”Känslan är att det kommer bli en en svår utmaning, främst för att detta blivit en politisk fråga”, säger Patrik Hildingsson.

– I dag verkar cigarettlobbyn vara borta, däremot är läkemedelslobbyn stark och främst bland den delen som säljer rökfria nikotinprodukter, säger Patrik Hildingsson.

Om man skulle gå segrande ur den här ronden ligger stora vinster i potten när Swedish Match gör inbrytningar, främst mot de tysktalande länderna.


LÄS OCKSÅ: Norge körde över Swedish match om snusdosorna 

Beslut efter sommaren

– Skulle vi bara ta någon enstaka procent av EU:s marknad har vi fördubblat svensk livsmedelsexport. Så mycket betyder det, säger Patrik Hildingsson.

I mitten av april kommer domstolens generaladvokat att komma med en första rekommendation, en indikation inför beslutet senare i höst.

– Det konstiga är att EU-länderna diskuterar hur man ska reglera rökningen men inte kollar var rökningen är som lägst. Istället fokuserar man på ett snusförbud, det blir som att ge cigaretterna monopol, säger Patrik Hildingsson som inte vågar hoppas på ett exportgodkännande.

– Känslan är att det kommer bli en en svår utmaning, främst för att detta blivit en politisk fråga, säger han.

Annons: