Polisen varnar. Kriminella har hittat ett nytt sätt att kapa ditt Bank-ID. Foto: / TT NYHETSBYRÅNPolisen varnar. Kriminella har hittat ett nytt sätt att kapa ditt Bank-ID. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Polisen varnar. Kriminella har hittat ett nytt sätt att kapa ditt Bank-ID. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Gå inte på bluffen – ditt bankkonto riskerar att länsas. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENGå inte på bluffen – ditt bankkonto riskerar att länsas. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Gå inte på bluffen – ditt bankkonto riskerar att länsas. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Kartlägger sina offer för att komma över bank-ID

Publicerad
Uppdaterad

Nu varnar polisen för en ny bluffmetod.

Har banken ringt upp dig och uppmanat dig att logga in på deras hemsida eller app med ditt Bank-ID?

Gå inte på bluffen – ditt bankkonto riskerar att länsas, skriver SVT Nyheter.

Att kriminella kapar människors Bank-ID har blivit allt vanligare enligt polisen som nu går ut med en ny varning för fenomenet. Med ett fejkat telefonnummer som ser ut att komma från personens bank ringer bedragarna upp sina offer, presenterar sig som anställda på banken och uppmanar personen att logga in på banken med hjälp av Bank-ID.

– Men när offret gör det har bedragarna redan förberett en inloggning på bankens sajt, vilket gör att det är de som släpps in och får kontroll över kundens tillgångar, säger Lars-Ove Wessberg på Polisens bedrägerisektion region Väst till SVT Nyheter.

Kontot länsas på pengar som bedragaren för över till ett annat konto som tillhör en ”målvakt”.

– Ofta utnyttjas unga personer som målvakter, de riskerar att straffas för penningtvättsbrott. Men de har inte hjälpt oss komma vidare och hitta de verkliga gärningsmännen, men i slutändan ser vi kopplingar till organiserad brottslighet.

Kartlägger sina offer

Bedragarna har på olika sätt tagit fram offrets personnummer, något som kan göras via hemsidor med nummerupplysning och adresser, så som Ratsit.se och Merinfo.se. Dessutom har de på något vis lyckats få kännedom om vilken bank personen har.

Hur vanliga den här typen av bedrägerier är vet polisen inte. Men bara i region Väst finns ett 40-tal brottsoffer. I Sverige utreds stora härvor där bedragarna kommit över miljoner.

Lars-Ove Wessberg på polisens bedrägerisektion uppmanar privatpersoner att aldrig någonsin använda Bank-ID på uppmaning av någon annan, oavsett argumenten.

– Banken är ju den ende aktör som faktiskt har tillgång till dina bankmedel UTAN inloggning. Så om ”din bank” ringer upp och ber dig använda ditt mobila Bank-ID är det med all sannolikhet ett bedrägeriförsök.

 

LÄS ÄVEN: Ligor kapar ditt Bank-ID när du betalar räkningar

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen