Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kartlägger sina offer för att komma över bank-ID

Polisen varnar. Kriminella har hittat ett nytt sätt att kapa ditt Bank-ID.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Gå inte på bluffen – ditt bankkonto riskerar att länsas.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Nu varnar polisen för en ny bluffmetod.

Har banken ringt upp dig och uppmanat dig att logga in på deras hemsida eller app med ditt Bank-ID?

Gå inte på bluffen – ditt bankkonto riskerar att länsas, skriver SVT Nyheter.

Att kriminella kapar människors Bank-ID har blivit allt vanligare enligt polisen som nu går ut med en ny varning för fenomenet. Med ett fejkat telefonnummer som ser ut att komma från personens bank ringer bedragarna upp sina offer, presenterar sig som anställda på banken och uppmanar personen att logga in på banken med hjälp av Bank-ID.

– Men när offret gör det har bedragarna redan förberett en inloggning på bankens sajt, vilket gör att det är de som släpps in och får kontroll över kundens tillgångar, säger Lars-Ove Wessberg på Polisens bedrägerisektion region Väst till SVT Nyheter.


LÄS MER: Det här är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna 


Kontot länsas på pengar som bedragaren för över till ett annat konto som tillhör en ”målvakt”.

– Ofta utnyttjas unga personer som målvakter, de riskerar att straffas för penningtvättsbrott. Men de har inte hjälpt oss komma vidare och hitta de verkliga gärningsmännen, men i slutändan ser vi kopplingar till organiserad brottslighet.


LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen – så påverkar den dig 


Kartlägger sina offer

Bedragarna har på olika sätt tagit fram offrets personnummer, något som kan göras via hemsidor med nummerupplysning och adresser, så som Ratsit.se och Merinfo.se. Dessutom har de på något vis lyckats få kännedom om vilken bank personen har.

Hur vanliga den här typen av bedrägerier är vet polisen inte. Men bara i region Väst finns ett 40-tal brottsoffer. I Sverige utreds stora härvor där bedragarna kommit över miljoner.

Lars-Ove Wessberg på polisens bedrägerisektion uppmanar privatpersoner att aldrig någonsin använda Bank-ID på uppmaning av någon annan, oavsett argumenten.

– Banken är ju den ende aktör som faktiskt har tillgång till dina bankmedel UTAN inloggning. Så om ”din bank” ringer upp och ber dig använda ditt mobila Bank-ID är det med all sannolikhet ett bedrägeriförsök.


LÄS MER: Ligor kapar ditt Bank-ID när du betalar räkningar

Annons: