Alla som har sålt en bostad under 2017 måste ta upp försäljningen i deklarationen 2018. Det finns en hel del att tänka på – och är inte alltid så enkelt.
– Bostadsförsäljning är ett av de områden i deklarationen där det görs mest fel, säger deklarationsexperten Johan Schauman.
Han fortsätter:
– Reglerna är knepiga och svåra att tillämpa, i kombination med att de flesta människor inte är särskilt duktiga på att spara kvitton och underlag.
LÄS MER: Viktiga datum för din deklaration 2018
Så ska Skatteverkets tjänster hjälpa
Nu har Skatteverket lanserat tre nya tjänster som ska underlätta.
Redan nu finns det möjlighet att räkna ut ungefär hur mycket skatt man ska betala och beräkna uppskov, och i slutet av januari lanseras en tredje ny tjänst för att sammanställa förbättringsutgifter.

– De nya tjänsterna ska hjälpa till när man ska tillämpa reglerna. Man säljer inte sin bostad varje år och det handlar om mycket pengar. Det gör folk osäkra, säger Johan Schauman.
Hans bästa tips är att börja i tid. Leta rätt på aktuella kvitton och underlag redan nu.

Om du har sålt en bostad med vinst måste du också ta ställning till om du ska ansöka om uppskov eller betala vinstskatten. Enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, är det rent pengamässigt bäst att betala.
LÄS MER: Experten varnar för fällan vid såld bostad
Lån eller uppskov – så gör du
Har du inte lagt undan pengar kan det till och med löna sig att ta ett lån. Låneräntan är i regel lägre än uppskovsräntan.
– Det kan absolut vara värt att ta ett bostadslån med låg ränta för att betala tillbaka men var då medveten om att amorteringskrav tillkommer, säger Christina Söderberg.

Och om du kan: Gör en inbetalning till ditt skattekonto senast den 12 februari. Om du har ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor – som de flesta bostadsförsäljare har – börjar det ticka kostnadsränta från och med den 13 februari.
– Det är bra att göra en fyllnadsinbetalning. Och vår nya tjänst är jättebra för att räkna ut ungefär hur mycket man ska betala in, säger Johan Schauman på Skatteverket.
LÄS MER: Besked från Skatteverket: Klart när skatteåterbäringen betalas ut
Kostnadsräntan är inte jättehög men enligt Christina Söderberg på Compricer är det ändå bäst att sätta in pengar på skattekontot.
– Det är lätt att både sätta in och ta ut pengar från kontot. Räntan är inte så hög så man behöver inte känna någon panik över att betala in men den är ändå lite högre än du kan få om du har pengarna på ett sparkonto, säger hon.
Missa inte avdragen
Senast den 3 maj ska du ha betalat in hela din skatteskuld.
Om man i stället begär uppskov, vad bör man tänka på då?
– Missa inte att göra avdrag för mäklaravgift, eventuella renoveringar etcetera. Så man får så liten vinst som möjligt. Och var sedan medveten om att du har ett uppskov som du ska betala av, säger Christina Söderberg.
LÄS MER: 13 smarta tips för att sänka din skatt
Vad sker om jag har gått med förlust på försäljningen?
– Om man under samma år har sålt aktier med vinst får man dra av en del av det mot en förlust på en bostad. Men det ska komma förtryckt i deklarationen.