Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Snus minskar riskerna för muncancer

Foto: isabell Höjman / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Normalt användande av snus kan motverka muncancer.

Det oväntade påståendet konstateras i en studie från Karolinska Institutet (KI).

Frågan om sambandet mellan snus och muncancer har länge diskuterats och debatterats och även forskningen har visat på olika resultat.

Det finns studier som kopplar snusande och vissa cancerformer, men också studier som säger att det helt saknas samband.

I en stor svensk studie från KI menar man att sambandet inte finns och att det till och med kan vara så att normalt snusande har en motverkande effekt på muncancer.

”Nuvarande användare av snus har 21 procents lägre risk att utveckla muncancer”, konstateras i rapporten.

Swedish match: Inte förvånande

KI skriver att det handlar om gruppen som använder fem dosor eller färre i veckan. Normalsnusaren förbrukar 3,5 dosor.

Samtidigt slår man fast att just det svenska snuset är mindre farligt än många rökfria produkter på den utländska marknaden.

– Det här visar att den svenska modellen där snus är reglerat som livsmedel har fungerat, säger Johan Wredberg, presschef på svenska snusjätten Swedish match.

Han är inte förvånad över resultatet i studien och menar att den ligger i linje med de slutsatser som amerikanska livs- och läkemedelsmyndigheten dragit.

– Min förhoppning är att de senaste årens forsknings kring snus kommer att bidra till att man från lagstiftarens sida bedömer snuset utifrån dess egna egenskaper och inte från cigarettens, säger Wredberg.

Skydd mot corona?

Studien från KI kommer en vecka efter att svenska forskare startat en studie för att undersöka om snus kan skydda mot allvarlig covid-19.

– Det är förstås svårt för oss att kommentera om snus skulle skydda mot cancer eller corona. Jag tror det är ganska långt kvar tills Göteborgs Rapé ingår i högkostnadsskyddet, säger Wredberg.

Även när kopplingen mellan snus och muncancer blivit alltmer vag har Folkhälsomyndigheten hållit fast vid att snus utgör en risk. 

TV: Zyn slår i USA

Annons: