Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler svenskar känner ångest över sina olika lån

Foto: Elnur Amikishiyev
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vet du vad ett blancolån är?

Svenskar har sämre kunskaper om lånemarknaden är de själva tror, enligt en ny Sifo-rapport.

Och många känner sig stressade över sina lån.

I Sifos undersökning, som gjorts på uppdrag av Ferratum Bank, anger cirka en av fyra, eller 23 procent, att de anser sig ha dåliga kunskaper om lån.

Desto fler tror sig veta det mesta om hur lånemarknaden fungerar. Men i själva verket har man rätt dålig koll.

En annan slutsats av undersökningen är att det som har sämre kunskaper också är de som känner mest stress över sina lån.

ANNONS: Låna pengar – jämför räntor och bolag på Expressen Låneguiden (EXTERN LÄNK)

En tredjedel stressar över lånet

76 procent av tillfrågade uppger att deras kunskaper är goda eller mycket goda om lån. Samtidigt uppger endast 61 procent att de vet vilka förutsättningar som skulle gälla om de tog ett lån utan säkerhet (ett blancolån).

 67 procent uppger att de vet vad ett blancolån är.

Av de som angav att de inte vet vad ett blancolån innebär är det 30 procent som uppger sig som ”mycket stressade” över ”sitt lån utan säkerhet”.

I åldersgruppen 18–29 år svarar man i lägst utsträckning (51 procent) att man vet vilka förutsättningar som skulle gälla jämfört med övriga åldersgrupper.

”Här krävs folkbildning”

Samtidigt har blancolån enligt Finansinspektionen ökat med 273 procent de senaste tio åren.

– Något så viktigt som lån ska ingen behöva känna stress inför. Det behöver ske en folkbildning om privatekonomi och låntagande på bred front för att få upp kunskapsnivån och ned stressnivån, säger Antti Kumpulainen, vice vd vid Ferratum Bank i en kommentar till undersökningen.

Ekonomistudion om de rekordhöga blancolånen:

Annons: