Ny prognos: Julhandeln kommer slå rekord i år

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Julhandel i centrala Stockholm förra året.
Foto: Patrik C Österberg / IBL
HUI tror på en rekordjul i år.
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Julhandeln väntas öka i år.

Det skriver HUI Research i sin nya julhandelsprognos.

– Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte, säger analytikern Joakim Wirén.

HUI Research gör årligen en julhandelsprognos och i den för i år konstaterar man att ”handeln har stora förväntningar på årets julkonsumtion”. Prognosen är att försäljningen i december kommer att öka med tre procent.

– Julhandeln 2021 blir upptakten till en jul tillsammans efter fjolårets restriktionstunga högtid. Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research, i en kommentar.

Fler köp i butik i julhandeln

E-handeln ser ut att bli omfattande, men det väntas fler fysiska köp i butik jämfört med i fjol. Framför allt sällanköpsvaruhandeln väntas vara drivande.

– Julhandeln 2021 sker bortom restriktioner och hårt pressad leveranskapacitet i dagligvaruhandeln. Trots att julen kan firas som vanligt finns i år andra utmaningar. Inte minst de globala flaskhalsarna i leveransledet och konkurrensen utanför handeln, säger Joakim Wirén.

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, har tidigare varnat för ”kris i julhandeln” på grund av leveransproblemen.

– Det kommer reda ut sig, men inte på den här sidan årsskiftet, sa hon i mitten av oktober.

Leveranslöftet från Postnord: “Peaken ska gå bra”