Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bensinpriset fortsätter rasa – 35 öre billigare

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Drivmedelspriserna sänktes i dag för tredje gången på kort tid. En liter 95 kostar nu 15,25 id bemannade stationer.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Oljepriskriget pressar drivmedelspriserna nedåt.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Bensinprisraset fortsätter.

I dag på morgonen sänkte alla ledande oljebolag drivmedelspriserna en tredje gång på kort tid.

Även dagens sänkning ligger på 35 öre.

Börsen i Stockholm gick upp men uppgången kom sedan av sig.

En liter 95-oktanig bensin kostar nu 14,23 kronor vid bemannade bensinstationer. Även dieselpriset följde med nedåt med 30 öre och kostar nu 14,78 kronor per liter. Prissänkningen är den tredje sedan i fredags på Circle K och alla andra stora kedjor sänkte bensinpriset med 30 öre litern till 15.08 kronor vid bemannade stationer. Dieseln blev 25 öre billigare och kostade 15.53 kronor. I går fortsatte raset med 35 öre. 

Den hårt pressade börsen vände däremot vände uppåt på tisdagsmorgonen efter skräckdagen i går måndag. Efter två timmars handel låg uppgången på drygt 3,5 procent.  Börsuppgången kom dock av sig och slutade på – 0,5 procent.

- Men var den kommer sluta vettetusan. Marknaden är som en torktumlare, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till nyhetsbyrån TT.

New York-börsen steg

Utvecklingen på Nasdaq–börsen i New York pekade uppåt på tisdagskvällen med drygt + 4 procent vid 21–tiden svensk tid. En av dagens stora vinnare såg ut att bli flygbolaget American Airlines vars aktie steg med cirka 16 procent sedan president Donald Trump signalerat ekonomiskt stöd till flygbolagen som en pusselbit i ett större stimulanspaket.

Bensinpriset har gått ned med en krona sedan i fredags. Prissänkningen har skett i tre omgångar. En liter 95 oktan kostade 14,23 kronor på tisdagen.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Brentoljepriset - en av de faktorer som styr bensinpriset - stabiliserades och låg på tisdagskvällen på närmare 38 dollar per fat efter det dramatiska fallet från 45 dollar när oljepriskriget inleddes mellan Ryssland och Saudiarabien under helgen. 

– Bensinpriset fortsätter ner på grund av det stora nedgång som skett i oljepriset, gårdagens dramatiska fall på oljemarknaden var kanske kulmen på en längre nedgång, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners.

– Bensinpriset släpar efter lite grann och det är sannolikt orsaken till att vi ser bensinpriset fortsätta sjunka trots att oljemarknaden återhämtar sig lite idag.

Men vad händer med oljepriskriget?

– Det stora fallet kom efter att samarbetet mellan Ryssland och Saudi/Opec bröt samman. Det är svårt att veta hur uthålligt det här priskriget är men just nu ser positionerna väldigt låsta ut och det är inte omöjligt att oljepriset blir lågt en längre tid framåt.

Coronaviruset inverkan?

– En viktig faktor är hur stor konsekvens coronautbrottet får på världsekonomin. Efterfrågan på olja har sjunkit rejält senaste tiden och det bidrar förstås också till lägre oljepris som i sin tur ger oss bilåkande betydligt lägre bensinpriser, säger Joakim Bornold.

Analytikern om läget efter prisfallet.
Annons: