Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu ska smugglarna stoppas i butikerna

Den som röker insmugglade cigaretter gynnar i slutändan de organiserade ligorna bakom smugglingarna.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det kan i bland vara svårt för ett otränat öga att se om det rör sig om insmugglande cigaretter. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Nu blir det hårdare tag för att minska ”tjuvrökningen” av smuggelcigaretter.

Om drygt en vecka måste alla handlare ansöka om tillstånd för att få sälja tobak.

Utan tillstånd ingen försäljning.

Fram till nu har det räckt med en enkel anmälan till kommunen för att sälja tobaksvaror.

Men i ett försök att minska försäljningen av billiga smuggelcigaretter införs nu hårdare tag för att första minska försäljningen av smuggelcigaretter. Det är fram för allt i mindre butiker och kiosker som insmugglade cigaretter säljas över disk. Enligt tull och polis har också beslagen av insmugglade tobaksvaror ökat markant. Bakom smugglingen står ofta välorganiserade internationella ligor.

De nya reglerna träder i kraft 1 november.

– Tidigare har det räckt att anmäla försäljningen, och det har man i princip kunnat göra en fredag efter kontorstid, det har inte gjorts någon bedömning om huruvida man är lämplig, finns i belastningsregistret eller har skatteskulder, säger Kajsa Gustafsson, enhetschef på tillståndsenheten på Malmö stad till Dagens Nyheter.

I Malmö, där polisen beskriver problemen som mycket omfattande med insmugglade tobaksvaror, är den stora huvudvärken inte att hitta smuggelcigaretter utan att verksamheten kan fortsätta som vanligt med en bulvanägare till butiken. Men den nya lagen kan tillståndet för att sälja dras in.

Tullens jakt på smugglare av cigaretter ger stora beslag.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tullverkets beslag visar på den tydliga ökningen av smuggelcigaretter in i Sverige. Hittills i år har 26 miljoner cigaretter beslagtagits, vilket är fler än under hela 2018.

– Med de här miljonbeslagen är det ofta multikriminella, man håller på med allt möjligt som narkotika, eventuellt vapen. Så handlar det också om pengatvätt för det här handlar om en kontanthantering utan dess like, har Mikael Lindgren, chef för brottsbekämpning på Tullverket i östra Sverige tidigare sagt till SVT. 

Annons: