Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska handlare rasar mot den svenska gränshandeln

Nordby shoppingcenter i Strömstad.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gränslöst köpcenter strax utanför Hemavan.

Gränshandeln mellan Sverige och Norge ökade med 15, 1 procent under tredje kvartalet.

På den norska sidan är handlarna bekymrade och kräver politiska åtgärder.

I Sverige jublar man över ny rekordomsättning.

Enligt nya siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB) i Norge är gränshandeln på väg mot nya rekord. Ökningen under kvartal tre är 15,1 procent. Även antalet dagsturer från Norge över den svenska gränsen ökade kraftigt: med 20,7 procent.

Vid Nordby shoppingcenter utanför Strömstad är man mycket nöjda med försäljningen under 2019.

Ökar med 100 miljoner i år

– Prognosen är att vi kommer öka omsättningen med cirka 100 miljoner kronor i år och nå en årsomsättning på cirka 4,6 miljarder kronor. Under december månad räknar vi med 700 000 besökare och en omsättning på 500 miljoner kronor, säger Ståle Løvheim, ansvarig vid Nordby,  till TT.

På den norska sidan gränsen är det inte lika muntert. Trots att skillnaden mellan valutorna jämnats ut (en norsk krona är värd 1,04 kronor i Sverige) tappar man mot gränshandeln.

På grund av allmänna prisläget är det ändå förmånligt för norrmännen att åka till grannlandet och storhandla.

Exempelvis har Norge en skatt påsocker som gör läskedryck och godis dyrare än i Sverige. Samma sak gäller alkoholskatten som får norrmän att hellre köa på Systembolaget.

”Värre än värsta mardröm”

– Det här är värre än vår värsta mardröm. Det sista året har gränshandeln vuxit sex gånger så mycket som norsk dagligvaruhandel. Det här måste vara en brutal väckarklocka för norska politiker, säger Harald Jachwitz Andersen, vd för branschorganisationen Virke Handel till Nettavisen. 

TV: 

Annons: