Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk shopping i billiga Sverige slår nytt rekord

Anna Strandgren och sambon Ludvig Öberg driver köpcentrum vid gränsen.
Foto: MARIANNE LINDGREN / PRIVAT
Foto: MARIANNE LINDGREN / PRIVAT
Norsk turistbuss vid gränshandel.
Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN
Nordby shoppingscenter vid Strömstad.
Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN

Den norska köpfesten fortsätter i rekordtakt.

Nu omsätter gränshandeln i Sverige 15 miljarder kronor – den högsta summan någonsin.

– Omkring 80 procent av våra kunder är norrmän, säger Ludvig Öberg som driver matbutiken Gränslöst köpcentrum tillsammans med sambon Anna Strandgren.

Köpfesten i svenska mataffärer längs gränsen mot Norge fortsätter och varor som läsk, godis, kött och tobak säljer som aldrig förr.

När Statistisk sentralbyrå i Norge nyligen sammanställde siffror för handeln visade det att gränshandeln ökat med 1,4 miljarder norska kronor under 2018 jämfört med året innan. Det innebär att norrmännen handlade för 15 miljarder norska kronor i Sverige förra året, vilket är den högsta noteringen någonsin.

En av de största ökningarna stod köpcentrumen i västvärmländska Charlottenberg för, där norrmännen shoppade för drygt 3 miljarder norska kronor 2018 vilket var 925 miljoner mer än året innan rapporterar SVT Värmland.

Men även i Norrland är ökningen stor.

Anlägger camping för norska kunder

Anna Strandgren och Ludvig Öberg driver matbutiken Gränslöst köpcentrum utanför Hemavan och de märker tydligt hur antalet norska kunder stadigt ökar.

– Vissa kommer över på dagsturer bara för att handla och då träffar de grannen i butiken. Så de har sin lokalaffär på andra sidan gränsen, säger Ludvig Öberg.

Han uppskattar att drygt 80 procent av kunderna kommer från Norge och tror att det är både skillnader i momspåslag mellan Norge och Sverige samt den låga svenska kronan som påverkar att gränshandeln är så stor.

– Eftersom svenska kronan är så låg känner ju norrmännen att de får rabatt på priset, säger Ludvig Öberg.

Eftersom mängden norska kunder blivit så stor håller butiken nu på att anlägga en camping där kunderna kan övernatta.

– Det blir 140 platser som kommer ligga precis runt butiken, säger Ludvig Öberg.

Norska handeln vill stoppa kundflykten

För handlarna i Norge är situationen inte lika ljus.

Den norska handelns organisationer försöker stoppa kundflykten över gränsen och i december förra året gick arbetsgivare och fackförbund samman och skapade Gränshandelsalliansen, för att utöva påtryckningar på politikerna att utjämna skillnaderna i skatter och avgifter mellan länderna.

Annons: