Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nextjets slutnota: 101 miljoner kronor

– Inom en vecka räknar jag med att kunna besked om det finns förutsättningar för fortsatt drift eller inte, säger advokat Lars-Henrik Andersson som har utsetts till konkursförvaltare i flygbolaget Nextjets konkurs.
Flera hundra anställda berörs av Nextjets konkurs.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Flygbolaget Nextjet har 94 miljoner i skulder.

Men den totala skuldnotan ligger på 101 miljoner.

Många små näringsidkare tillhör de som nu förlorar pengar på flygbolagets konkurs.

– Jag tror vi kommer att hamna på kring 100 miljoner kronor, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

Den exakta skuldsummar för leverantörsskulderna uppgår till 93 877 027 kronor och 68 öre enligt den inlämnade redovisningen till Attunda tingsrätt som gäller flygbolaget.

Men koncernens dotterbolag har också rejäla skulder till sina leverantörer. Dotterbolagets konkursansökan, som handläggs av Stockholms tingsrätt, visar på 7 413 850 kronor i skulder. Den totala skulden för de två bolagen slutar på 101 290 0877 kronor.

I konkursansökan skriver vd Magnus Ivarsson att Nextjet Ab " är på obestånd och detta är inte tillfälligt"..

Advokat Lars-Henrik Andersson från advokatfirman Lindahl utsågs i dag på morgonen  till konkursförvaltare i den ekonomiska kraschen med flygbolaget Nextjet.

Besked inom en vecka

– Inom en vecka räknar jag med att kunna ge besked om det finns förutsättningar för fortsatt drift eller inte, säger Lars-Henrik Andersson.

Dels handlar om tillstånd att driva trafiken och om den politiska viljan finns.

– Dessutom måste någon vara beredd att betala kostnaden för driften.

Det är inte givet att trafiken kommer igång på alla nuvarande Nextnets flyglinjer  även om det blir flygstart igen.

Konkursen väntas hamna på 100 miljoner. Kommunala skattebetalare får ta en del av smällen. Andra drabbade är bland andra mindre näringsidkare på de berörda orterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det första konkursförvaltaren kommer att göra är att säkra flygplanen och se till att all personal kommer hem. Därefter kontakta myndigheterna för att se vad som gäller med de olika tillstånden.

– Jag har precis träffat ledningsgruppen.

Flygbolagets skulder uppgår till 94 miljoner enligt de inlämnade handlingarna till tingsrätten. Men summan väntas stiga.

– Jag tror vi kommer att hamna på kring 100 miljoner kronor med skadestånd och olika leasingavtal, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Anderson.

Transportstyrelsen drog  i går eftermiddag in flygbolagets operativa tillstånd. Flygplanen har därför inte användas i kommersiell  trafik just nu.


LÄS OCKSÅ: Nextjets ekonomiska krasch - ekonomisk smäll för berörda kommuner 


I samtalet med Transportstyrelsen och Trafikverket gäller det för Lars-Henrik Andersson att få grepp om det kan ges grönt ljus för fortsatt drift och därefter  titta på de finansiella förutsättningarna för bolaget att flyga vidare under konkursutredningen.

Nextjets framtid är oviss. Konkursförvaltaren advokat Lars-Henrik Andersson ska nu försöka ta reda på om det finns ekonomiska förutsättningar att driva hela eller delar av bolaget vidare.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommunerna pressar på

Många av de berörda kommunerna, bland andra Arvidsjaur, Vilhelmina, Lycksele, Gällivare, Kramfors och Sollefteå, står nu helt utan flygförbindelse med Stockholm. Kommunledningarna pressar på regeringen om en snabb lösning för att få igång livlinan med flyg till Stockholm. På de kommunala flygplatserna riskerar annars personal bli permitterade eller uppsagda och det lokala näringslivet ta skada.

Regeringen oroad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger till nyhetsbyrån TT att regeringen ser ytterst allvarligt på situationen, flyget är avgörande för tillgängligheten i hela landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

– Vi arbetar intensivt, och inte minst Trafikverket just nu, för att hitta en lösning på kort och lång sikt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till TT.

Han uppger för nyhetsbyrån att departementet har tät kontakt med Trafikverket och bedömer att myndigheten har de ekonomiska resurser som eventuellt kan behövas för att lösa läget.

Flygstoppet kan få svåra konsekvenser för företagen i de aktuella glesbygdsområdena, varnar Centerpartiet.

– Tomas Eneroth måste agera omedelbart. Orterna kommer att förtvina, säger Centerns trafikpolitiske talesperson Anders Åkesson.

Annons: