Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falska myndighetssajter lurar till sig dina pengar

De som försökt få pengarna tillbaka från transportenheten.se har fåt detta besked.
Carolina Andersson på Konsumentverket, manar till försiktighet när man googlar efter olika myndighetssajter.
Transportstyrelsens har drabbats hårt av skojarsajterna. Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Konsumenter blir blåsta på pengar för tjänster på nätet som är helt gratis.

Konsumentverket går nu ut med en nationell varning för försöka stoppa falska myndighetssajter.

– Samma företeelse fanns i våras och då gick 1000-tals personer på det, säger Carolina Andersson, processråd vid myndigheten.

Det som utspelade sig under våren blev också en mycket, mycket lönsam affär för en man från Stockholm.

Mannen drev då sajten trafikenheten.se och köpte annonsplats hos Google vilket gjorde att han kom högst upp på söksidan när folk googlade efter olika tjänster hos Transportstyrelsen.

Men i hans fall var ingen tjänst gratis utan kostade 495 kronor. Tusentals personer som googlat efter Transportstyrelsens olika  tjänster betalde 495 kronor via bankkort för bland annat avställning av fordon och ny nummerplåt till sin bil.

Tjänade fem miljoner på sajten

– Vi har uppskattat att han dragit in runt fem miljoner kronor, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentverket.

Carolina Andersson, processråd på Konsumentverket.

Konsumentverket stämde mannen i Patent och marknadsdomstolen, som nu satt stopp för hans verksamhet. Domstolen har utdömt en marknadstörningsavgift på 400 000 kronor.

– När vi fick en dom släcktes sajten direkt, men senare kom sajten transportverket.com. Den lyckades vi stoppa genom att varna. Sedan har det varit lugnt ända fram till nu. Nu har det kommit  nya namn, säger Carolina  Andersson.

Expressen har gått igenom ett stort antal av de anmälningar som riktades mot trafikenheten.se innan sajten stoppades.  Många är upprörda över hur de har blivit blåsta.

Lurade av trafikenheten.se

Kvinna från Göteborg:

"Jag skulle beställa ett nytt registreringsbevis. Tyckte det var konstigt att det kostade 495 kronor men tänkte det var för att jag tappar bort beviset. Betalade. Ringde Transportstyrelsen och sa att jag betalt 495 kronor. Personen på Transportstyrelsen blev jätteupprörd och sa att det var lurendrejeri och de hade polisanmält företaget".

 

Man från Mantorp: 

"Ville beställa ett nytt registreringsbevis och trodde att jag kom till Transportstyrelsens hemsida. Klickade i att jag ville beställa ett fordonsbevis. Priset kom upp efter att anmälningen genomförts vilket var 495 kronor. Anser att det är en SCAM-sida!".

Lasse Leman i Sundsvall är en av de många tusen som blev lurad av trafikenheten.se. Han skulle ställa av en personbil och googlade på nätet

– Första träff var trafikenheten. Det såg ganska seriöst ut och jag betalade. Men jag fick inte den vanliga kvittensen så jag trodde att jag gjort något fel och gjorde om processen på nytt.

Efter några dagar gick  Lasse Leman in och kollade. Uppdraget var visserligen utfört, men han hade betalt för en tjänst som är gratis på Transportstyrelsens sajt. Dubbelbetalningen fick han heller aldrig tillbaka.

Se upp för de nya skojarsajterna

De nya sajterna som Konsumentverket varnar för är vagtrafiktjanster.com och vagtrafikregistret.com.

Sajterna erbjuder tjänster som till exempel att ställa av bilen, beställa nummerplåtar eller ägarbyte - grundtjänster som är gratis via Transportstyrelsens hemsida. Via nätet får sajterna en snabb genomslagskraft och pengarna strömmar in till de anonyma sajtägarna.

Ungefär 70 procent av de som ska till Transportstyrelsens olika tjänster på hemsidan kommer via google-sök.

Lurade av trafikenheten.se

Kvinna från Bromölla:

"Vi skulle beställa en registreringsskylt till vår bil. Googlade på "beställa registreringsskylt", fick Trafikenheten som träff. Gick in på den säkra sidan https://trafikenheten.se .Vi valde då att beställa registeringsskylt. Betalade med Mastercard-kortet. Anade dock att något inte stämde så vi skrev ett mail direkt att vi ångrar köpet och ville avbryta det omgående så att inte kortet skulle belastas av kostnaden. Nästa dag belastades vårt kreditkort med 490 kronor och inget svar på vårt mail. Skrev ett andra mail till dem om att jag kommer att kontakta KO och begärde en kreditering på 490 kronor. Fick då svar efter två timmar att vi får avslag på vår begäran och utan möjlighet att få tillbaka våra 490 kronor. Ett par dagar senare får vi ytterligare en faktura från Transportstyrelsen på 180 kronor för registeringsskylten".

 

Man från Kåge:

"Jag gick av misstag in på deras hemsida och beställde körkortstillstånd för AM-kort för min son. Mina pengar har dragits. Jag har ångrat nyttjandet av deras tjänst och meddelat via mail att jag vill utnyttja ångerrätten och få tillbaka mina pengar på 490 kronor och återta ansökan om körkortstillstånd via dem. Läser då villkoren där de hävdar att man ALDRIG kan ångra köp av tjänsten och att man friskrivit sig från ångerrätten i och med att man kryssat i och godkänt deras villkor.".

 

Kvinna från Göteborg:

"Jag har köpt tjänst från trafikenheten.se  av misstag och vill ångra mitt köp, men företaget vägrar återbetalning av pengar och påstod att man inte har ångerrätt när man köper från dersas hemsida"

 

Att ta betalt för en tjänst som någon annanstans är gratis är inte förbjudet, men det måste vara tydligt vem det är som står bakom tjänsten. 

Spärra ditt kort om du har använt någon av de misstänkta sajterna manar Konsumentverket. Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Utan Google och sökorden skulle det inte få den här enorma spridningen. Vi är rädda att det nu ska få samma spridning som i våras,  säger processrådet Carolina Andersson på Konsumentverket.

Vem eller vilka som står bakom de nya sajterna är oklart. I flera fall har sajterna falska postadresser.

– Vi samarbetar nu med polisen för att försöka ta reda på vem som kan ligga bakom sidorna, säger Carolina Andersson.

Lurad av Trafikenheten.se

Man från Falkenberg:

"Sökte på beställning av nummerskylt och kom in på sidan. Såg ut som Transportstyrelsens sida och trodde att det var där jag var. Men upptäckte när jag gått igenom beställningen att det var ett annat pris än vad jag hört av vänner. Hade tyvärr tryckt på godkänt och summan 495 kronor försvann från kontot. Det kostar ju bara 80 kronor plus frakt på Transportstyrelsens hemsida".

Polisens nationella bedrägericenter, NBC, har nu kopplats in för att försöka spåra vem eller vilka som ligger bakom de nya sajterna som dykt upp.

– Eftersom det rör sig om sajter med .com måste vi begära hjälp utomlands, säger Lotta Mauritzon.

Expressen har förgäves försökt nå någon ansvarig för de sajter som Konsumentverket nu varnar för.

 

Råd - så undviker du att bli lurad av "myndighetssajterna"

1. Varningstecknet. Ser du en liten annonsmarkering intill när du googlat fram en tjänst ska du vara riktigt vaksam. Det kan vara skojaren som köpt placering för att hamna överst vid söket.

2. Är det dessutom en adress som det står .com på ska du vara extra vaksam. Läs igenom noga.

3. Spärra ditt kort om du redan betalt med kort på någon skojartjänst. Risken är nämligen att ditt kortnummer används eller säljs vidare. Eller att du blir debiterad för "andra kostnader med mera".