Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndighetsstopp för hennes livsverk – krävs på miljoner

2009 fick Veronica Hedenmark ta emot Stiftelsen Ungt Ledarskaps stipendium på 250 000 kronor av kungen. Nu är hennes verksamhet ifrågasatt.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det är tjänstemän på Försäkringskassans huvudkontor som på alla sätt motarbetar privata assistansbolag, påstår Veronica Hedenmark.
Foto: Ulf Palm / Fotograf Ulf Palm AB följer gällande upphovsrät

Veronica Hedenmark, 43, är grundare och är delägare i företaget VH Assistans. 

Hyllad och belönad har hon trots sitt funktionshinder lyckats bygga upp företaget och hyllats av kungen.

Men nu drar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, in företagets tillstånd efter anklagelser om falska uppgifter till Försäkringskassan, skenanställningar och trakasserier och hot mot personalen.

– Det är tjänstemän på Försäkringskassans huvudkontor som på alla sätt motarbetar privata assistansbolag, anser den profilerade Veronica Hedenmark.

Det blåser rejäl kring företaget VH Assistans vars kunder är barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder utspridda över landet.

Företagets styrelseordförande Veronica Hedenmark har länge varit en profil i frågor som gäller personer med funktionshinder och deras rättigheter och själv visat att inget är omöjligt trots sitt funktionshinder. Hon startade det nuvarande assistansbolaget 1997 med en omsättning på 167 miljoner kronor enligt den senaste årsredovisningen.

2009 fick Veronica Hedenmark ta emot Stiftelsen Ungt Ledarskaps stipendium på 250 000 kronor av kungen ”för sitt värdebaserade ledarskap och sin strävan för att personer med funktionshinder ska ses som en tillgång”.

– Jag har många gånger fått slåss mot okunskap och fördomar och för min och andras rätt till färdtjänst och assistans, sa hon till Expressens Karin Sörbring i en intervju från 2015, där hon berättade om hur hon blev mamma mot alla odds.

Veronica Hedenmark tar emot stipendiet på 250 000 kronor från kungen.
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Veronica Hedenmark är i dag en av delägarna i assistansbolaget där även vd:n Agnetha Wiklund-Helén ingår i ägarkretsen.

Larm om problem

Under de senaste åren har det kommit larmrapporter från bland annat anställda assistenter, fack och berörda myndigheter om att det inte står rätt till i företaget.

I våras inledde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en flera månader lång granskning som nu mynnat ut i ett beslut om att med omedelbar verkan dra in företagets tillstånd att bedriva assistansverksamhet. Förvaltningsrätten har dock efter begäran från företaget ”fryst” verkställigheten i avvaktan på domstolens prövning av IVO:s beslut att dra in bolagets tillstånd. Men står sig beslutet innebär det dödsstöten för företaget.

Bakom IVO:s beslut ligger anmälningar från en kommun, anställda, Försäkringskassan och Migrationsverket – anmälningar som innehåller hårda anklagelser mot företaget och dess ledning.

Fick flera miljoner – bodde utomlands

IVO:s beslut att dra in tillståndet för företaget grundar sig på sju punkter. Några av anklagelsepunkterna:

Företaget anklagas för att ha tagit emot ”ersättning grundat på oriktiga uppgifter”. Försäkringskassan kräver tillbaka 3,5 miljoner kronor. Kravet gäller en brukare med assistenter som vistats i sitt gamla hemland ”under längre perioder för tiden maj 2015-juli 2018”.

”Bolaget kan inte vara ovetande om var assistenterna som de är arbetsgivare för befinner sig och var arbetet utförs”.

Försäkringskassans återkrav på VH Assistans AB. Krävs på 3,5 miljoner kronor.

I en utredning från Migrationsverket anklagas företaget för att med hjälp av skenanställningar försökt hjälpa in personer i Sverige. Flera av de sökande har tidigare ansökt om uppehållstillstånd i Sverige men utvisats.

En annan punkt gäller förhållandena för ett antal anställda/assistenter.

”Assistenternas arbetsuppgifter har till stor del gått ut på att ta hand om hund, barn samt hushåll. Assistenterna har blivit skickade på olika uppdrag och fått skicka bilder som bevis på att de genomfört det som de blivit tillsagda. Uppdragen har inte ingått i arbetsuppgifterna”.

I Försäkringskassans anmälan till IVO påstås vidare att assistenterna fått ta emot ”verbala hot och trakasserier”.

Försäkringskassans utredning innehåller också uppgifter om att assistenter från andra länder som fått jobb i bolaget har kommit med barn som har ”funktionsnedsättningar och på så sätt tillkommer nya brukare till bolaget”.

Lade på telefonluren

Den 17 april beslöt Försäkringskassan att stoppa utbetalning av assistansersättning till bolaget.

Veronica Hedenmark hävdar att assistansbolaget är utsatt för förföljelse av Försäkringskassan.
Foto: Ulf Palm / Fotograf Ulf Palm AB

Expressen har försökt intervjua Veronica Hedenmark. Men samtalet blev kort:

– Du har fått svar i mejlen...

Sedan la Veronica Hedenmark på luren.

Expressen har i stället fått ett långt mejl i form av en ”artikel” med bolagets egna ställda frågor och Veronica Hedenmarks svar. Mejlet har skickats av vd Agnetha Wiklund-Helén.

– Det är tjänstemän på Försäkringskassans huvudkontor som på alla sätt motarbetar privata assistansbolag. Det är 41 bolag som fått utbetalningsstopp, och de flesta större privata bolag har i dag fått återkrav, svarar hon på frågan ”Varför sker det här just nu?”.

– På 24 år så är det ingen kund eller assistent som har anmält VH assistans till IVO utan det är Försäkringskassan som systematiskt sitter och skickar in IVO-anmälningar tillsammans med några kommuner.

Veronica Hedemark förnekar att företaget ägnat sig åt skenanställningar. I ”artikeln” förnekar hon också att företaget gjort något fel när det gäller den person som vistats utomlands under en tid som slutade med att Försäkringskassan krävde tillbaka 3,5 miljoner från företaget.

”Inte bör verka inom assistansbranschen”

Försäkringskassans ansvariga ställer sig helt oförstående till kritiken.

– Försäkringskassan har under det senaste året anmält bolaget vid upprepade tillfällen till Inspektionen för vård och omsorg. Försäkringskassan har också i april 2020 beslutat att stoppa utbetalningarna till bolaget med hänvisning bland annat till de betydande återkrav som vi riktat mot bolaget, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare. Och tillägger:

– Vi kan konstatera att IVO delar Försäkringskassans och flera andra myndigheters bedömning att bolaget inte bör verka inom assistansbranschen. Försäkringskassan har ansvar för att göra korrekta utbetalningar till företag som kan tillhandahålla assistans med god kvalité. Det är de assistansberättigades rättighet. 

Frågan om att dra in bolagets tillstånd ska nu prövas i Förvaltningsrätten.