Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Populära leksaken slutar säljas – efter giftlarmet

Alla testade squishies läckte ut kemiska ämnen som kan irritera ögon och luftvägar. Foto: Shutterstock
Kemikalieinspektionen bedömer nu att leksakerna inte ska få säljas. Foto: Shutterstock

Den populära leksaken squishies innehåller kemikalier som kan irritera ögon och luftvägar, larmar Kemikalieinspektionen.

Nu bedömer myndigheten att de undersökta leksakerna inte får säljas. 

– Barn bör inte använda squishies som gosedjur, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen har testat 21 typer av squishies som sålts på svenska marknaden och alla läckte ut kemiska ämnen som kan irritera ögon och luftvägar, skriver myndigheten i pressmeddelandet. 

– Irriterande ämnen läckte ut från alla de 21 squishy-leksakerna och det tyder på ett generellt problem med den här sortens material. Halterna av ämnena som läcker ut ur squishies är som högst när produkterna nyligen tagits ut ur förpackningen. Sedan minskar halterna med tiden, säger Frida Ramström.

De testade squishy-leksakarna var alla tillverkade av materialet skummad polyuretanplast.

Kemikalieinspektionen bedömer att leksakerna inte ska få säljas. Foto: Shutterstock

Populär leksak

Squishies är en klämfigur som finns i flera olika former och föreställer glass, små djur och frukter och marknadsförs som samlarleksaker till barn mellan 6-8 år där barnen brukar byta dem mellan varandra. 

Kemikalieinspektionens råd är nu att barn bör undvika att ha squishies i närheten av ansiktet, till exempel krama och lukta på dem.

 – Barn bör inte använda squishies som gosedjur och till exempel sova med dem. Om man märker att ett barn får besvär som man misstänker kan bero på en squishy så bör barnet undvika leksaken. Ge inte heller squishies till små barn som biter och suger på leksaker, eftersom det kan lossna småbitar från leksakerna som kan fastna i halsen och innebära en risk för kvävning, säger Frida Ramström.

Ska inte få säljas

Redan förra året gick Danska myndigheten Miljöstyrelsen ut med att deras utredning visat att ämnen som läcker ut från squishies kan innebära risker för ögon- och luftvägsirritation. 

Innan larmet förra året såldes leksaken i flera svenska butiker, bland annat på BR-leksaker och ToysRus (båda i dag stängda) men butikerna återkallade leksakerna från butikshyllorna. Efter att ha gjort egna tester började BR sälja några av leksaksfigurerna igen. 

De testade leksakerna innehåller ämnen som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Foto: Produktbild

I dag finns squishies att köpa på flera leksaksbutiker på nätet. Men Kemikalieinspektionen bedömer att de testade leksakerna inte når upp till EU:s direktiv om leksakers säkerhet och därför inte ska få säljas. 

– Du behöver inte vara orolig om ett barn har lekt med squishies. Om ett barn har blivit irriterad i ögonen eller luftvägarna så går det över när barnet inte utsätts för ämnena längre, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.