Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Myndighet varnar för privat skuldsanerare

Jonas Djurstedt företräder Skuldsanerarnas Riksförbund och medger att man delvis varit otydlig på sin hemsida.
Hemsidan lockar skuldsatta ta till halmstrået.
– De marknadsför sig som om de vore en officiell organisation, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket kritiserar i dag organisationen "Skuldsanerarnas Riksförbund" som säger sig vilja hjälpa skuldsatta vars ekonomi har havererat.

På sin hemsida lockar organisationen med "Vår skuldsanering gör dig skuldfri".

– De marknadsför sig på ett sätt som ger intryck av att vara en officiell organisation, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket har reagerat starkt på marknadsföringen av verksamheten. Myndigheten har därför inlett ett tillsynsärende eftersom man anser att förbundet sannolikt bryter mot marknadslagen på flera punkter.

På sin hemsida lockar Skuldsanerarnas Riksförbund med "Vår skuldsanering gör dig skuldfri".

Tar betalt för hjälpen

Skuldsaneringen med hjälp av riksförbundet kostar 21 528 kronor. För att få hjälp måste den som behöver organisationens assistans underteckna ett avtal. Avtalet, som är bindande, betyder att konsumenten överlåter till riksförbundet att sköta kontakterna med Kronofogden och att man själv inte försöker få en skuldsanering.

Hos landets kommuner är den här hjälpen helt gratis.

"Vi på Skuldsanerarnas Riksförbund hjälper privatpersoner att bli skuldfria, från ansökan om skuldsanering till ett skuldfritt liv. Skicka din ansökan till oss idag", signalerar marknadsföringen på sin hemsida.

På hemsidan vänder de sig också till landets kommuner, och då främst budget- och skuldrådgivare samt konsumentvägledare, och erbjuder samarbete.

Kommunala skuldrådgivare slår larm

En rad kommunala skuldrådgivare har reagerat och vänt sig till Konsumentverket som nu agerar. Under fredagen skickade myndigheten ut ett meddelande till landets kommuner om att man inlett tillsynsärendet och bifogade detaljerad information om vad myndigheten anser är fel - samma brev som skickats till Skuldsanerarnas Riksförbunds adress i Stockholm.

– Vi bedömer det här som en kommersiell tjänst, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket.

Adna Jetis, jurist på Konsumentverket:

– Prisinformationen som utgör väsentlig information, återfinns inte någonstans på webbplatsens förstasida.

– De marknadsför sig som om de vore en officiell organisation. Så är inte fallet och det vilseleder konsumenterna. Vi bedömer det här som en kommersiell tjänst eftersom vi ser dem som en näringsidkare när de tar betalt för en tjänst som de utför. Vi tycker inte det framgår av deras hemsida och vi anser det är vilseledande för konsumenterna.

Det ser ut som man fastnar i ett avtal om man skriver på?

– Precis. När man väljer att skriva på avtalet som är en fullmakt binder man upp sig att inte själv  ansöka om skuldsanering under tre år. De ansöker om skuldsanering åt den som söker hjälp. Det blir en slags inlåsningseffekt för konsumenten som skriver på och redan är i en utsatt situation, säger Adna Jetis.

Lägger sig platt - men bara delvis

Jonas Djurstedt, är ansvarig person hos Skuldsanerarnas Riksförbund. Han lägger sig delvis platt inför kritiken från Konsumentverket. 

Jonas Djurstedt på bild från Skuldsanerarnas Riksförbundets egen film om sin verksamhet.

– Jag delar Konsumentverkets bild av att vi varit otydliga. Vi har varit i kontakt med den jurist som handlägger ärendet.

Kommer ni att göra de förändringar som Konsumentverket kräver?

– Vi gör små ändringar varje dag.

Ni påstår att ni är ett riksförbund? Är det inte vilseledande när ni kallar er Skuldsanerarnas Riksförbund?

– Jo, vi är ett riksförbund. Det är för våra lokalföreningar i Göteborg, Malmö och Luleå där vi letar jurister.

Vad är det för lokalföreningar?

– Det är lokalföreningar som vi ska starta 2019. De ska besöka de anstalter som finns i närheten.

Anstalter?

– Ja. 

Jonas Djurstedt säger att man ska bygga upp lokala organisationer på de tre orterna eftersom det finns fängelser där. Han anser att många intagna behöver hjälp när de kommer ut efter avtjänat straff med stora ekonomiska krav på sig.

”Inte lätt att hitta jurister”

Några lokala föreningar finns inte i dag.

– Nej, det är inte lätt att hitta jurister som vill jobba med det vi gör, säger Jonas Djurstedt och tillägger att man inte tänker ändra namnet.

– Vi är en paraplyorganisation som kommer att ha lokalföreningar.

Han uppger att anledningen till att de tar betalt om skuldsaneringen blir genomförd är att de jobbar ideellt med verksamheten.

Konsumentverket hoppas dock att de frivilligt ska rätta sig efter lagen. 

 

Annons: